Huzak: Do kraja godine na snazi novi Zakon o otocima!

Huzak: Do kraja godine na snazi novi Zakon o otocima!

PREKO – Predstavljajući hrvatske otoke i razvojne potencijale otočnih sredina u svjetlu nove kohezijske politike, pomoćnica ministrice za regionalni razvoj i fondove EU Tajana Huzak na konferenciji o kohezijskoj politici nakon 2020. godine u Bruxellesu govorila je o specifičnostima i razlikama naših otoka te naglasila kako je jako bitno što je Hrvatska imala priliku prvi put se predstaviti na ovaj način i na ovoj razini.

Napomenula je kako Hrvatska u posljednje vrijeme izrazito dobro koristi novac iz EU fondova te da je broj potpisanih ugovora prošle i ove godine značajno povećan. 

– Osim što Vlada intenzivno surađuje s EU, ministrica Gabrijela Žalac prisutna je u svim dogovorima i planiranjima tako da Hrvatska ima perspektivu. Naši otoci od toga mogu iskoristiti više i bolje, pogotovo u trenutku kad se u Hrvatskoj radi novi Zakon o otocima koji bi trebao anticipirati neke dosadašnje pozitivne mjere, ali i uključiti nove. Naravno, treba čuti otočane što je njima potrebno i koji su prioriteti jer svaki otok ima svoje potrebe. Od 50 naseljenih otoka, nažalost, 28 otoka nema jedinicu lokalne samouprave  na svom području i to ih stavlja u lošiji položaj. Zaboravljeni su ili su lošije tretirani i oni zaostaju u razvoju. Novi Zakon o otocima uzima u obzir i takve probleme, radimo na otočnim razvojnim pokazateljima, u izradi su analize i studije što pojedinom otoku treba. Jer je, ako što je nekoliko puta istaknuto na konferenciji, svaki otok specifičan.  I tako mu se treba pristupiti, treba vidjeti koje su njegove mogućnosti i dometi njegove razvijenosti. Skup takvih pokazatelja reći će državi, Vladi i Europskoj uniji koliko novca i za koja tematska područja treba definirati. Za koje otoke treba pojedine mjere možda preformulirati, a možda i neke nove uvesti, pojasnila je Huzak te potvrdila kako je novi Zakon o otocima upravo poslan u proceduru te da bi do kraja godine trebao biti na snazi.