Ulje s otočića Žižnja i ove godine nagrađeno na natjecanju u New Yorku

Ulje s otočića Žižnja i ove godine nagrađeno na natjecanju u New Yorku

PREKO – Na najvećoj svjetskoj smotri maslinovih ulja, šestom Međunarodnom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku, koje se održalo od 23. do 26. travnja, hrvatska ulja osvojila su 40 medalja. 

 
Bilo je prijavljeno tisuću ulja iz 27 zemalja, a među nagrađenima iz regije Dalmacija  ponovno je bio uspješan Roman Urbanija s otočića Žižnja, koji administrativno pripada Općini Tkon – za ulje od mješavine sorti osvojio je srebrnu medalju.
 
Dalmatinska ulja osvojila su tri zlatne i pet srebrnih medalja. Zlatna su Fortica od sorte coratina i Fortica od mješavine sorti coratina i frantoio, OPG-a Ivice Vlatkovića iz Novigrada, i Božić uje od sorte oblica, Uljare Božić – Svirče d.o.o. iz Svirča na Hvaru.
 
Srebrna dalmatinska ulja su ekstra djevičansko maslinovo ulje od sorte uljarica, OPG-a Tonćija Moretića iz Mokošice, Šoltansko maslinovo ulje od mješavine sorti oblica i levantinka (šoltanka) i Šoltansko maslinovo ulje od sorte levantinka (šoltanka), Udruge Zlatna Šoltanka sa Šolte, i ekstra djevičansko maslinovo ulje od mješavine sorti, Frana Miloša s Pelješca. 
 
Istarska ulja osvojila su 32 medalje, 24 zlatne i osam srebrnih, a ukupno je iz Hrvatske bilo prijavljeno 45 ulja.
 
Na 47.500 metara četvornih zemlje, maslinik na Žižnju podigao je 65-godišnji Roman Urbanija, rođeni Ljubljančanin sa stalnom adresom u Belgiji. 
 
Na strmoj kosini jugozapadne punte, s koje pogled puca na tri strane svijeta, izdiže se maslinik sa 665 stabala oblica, casaliva, pendolina i cipressina, posađenih u 33 reda, a u najduljem redu 34 masline, pokoja mladica smokve i nekoliko stoljetnih planika.
 
Od 2004. godine, kada su Urbanije od jednog Murterina kupili zemlju i 2006. posadili prvu maslinu, njihov se život iz korijena promijenio. Posvetili su se maslinarstvu i turizmu i svake godine na domaćim i inozemnim natjecanjima osvajaju nagrade. Podsjetimo, lani su se iz New Yorka vratili sa zlatnom medaljom.
 
Svi rezultati dostupni su na mrežnoj stranici Međunarodnog natjecanja maslinovih ulja u New Yorku.