Pet skupina dobrih dupina između Dugog otoka i Kornata

Pet skupina dobrih dupina između Dugog otoka i Kornata

PREKO – Istraživački tim Instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja protekla dva dana proveo je istražujući dobre dupine (Tursiops truncatus) u sjevernoj Dalmaciji.

Istraživanja se provode u višegodišnjoj suradnji s javnim ustanovama Nacionalni park Kornati i  Park prirode Telašćica, a u tijeku dva dana terenskog rada, opazili su pet skupina dobrih dupina – na krajnjem jugu Kornatskog akvatorija i uza zapadnu obalu Dugog otoka, unutar područja Parka prirode Telašćica. 

Prikupljeni podaci pridonijet će utvrđivanju prostorne rasprostranjenosti i sastava pojedinih zajednica dobrih dupina na ovom području te stjecanju novih saznanja o njihovoj međusobnoj povezanosti i interakcijama.

Osim impresivne ljepote krajolika, istraživači su bili zadivljeni i bogatom bioraznolikošću područja pa su uz veliki broj dupina, fotoaparatom zabilježili i mnoge druge zanimljive morske organizme. 

Podsjetimo, Plavi svijet je još 2013. godine pokrenuo četverogodišnje opsežno međunarodno istraživanje „Jadranski projekt dupin – Sjeverna Dalmacija“, koje je pokazalo da između otoka Molata, Silbe i Oliba na sjeveru i Žirja i Zlarina na jugu živi najmanje 80 jedinki dobrih dupina.

Okosnica djelovanja Plavog svijeta znanstveno je istraživanje dobrih dupina (Tursiops truncatus) u Jadranskom moru koje se provodi u sklopu „Jadranskog projekta dupin“. Započeto 1987. godine, danas je to najduže kontinuirano istraživanje jedne populacije dobrih dupina u cijelom Sredozemnom moru.