Na Umjetničkoj koloniji Lazaret slikari i kipari iz Hrvatske, BiH i Njemačke

Na Umjetničkoj koloniji Lazaret slikari i kipari iz Hrvatske, BiH i Njemačke

OŠLJAK – Od 21. do 24. travnja Ošljak će ponovno biti domaćin umjetničke kolonije.

Ovoga puta riječ je o međunarodnom susretu slikara i kipara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, koji će četiri dana stvarati na Ošljaku te organizirati veliku izložbu i na taj način ne samo pokrenuti međunarodnu kulturnu suradnju triju država, nego i obogatiti predsezonsku turističku ponudu.

Posljednjeg dana kolonije umjetnici će u galeriji stare škole izložiti svoja djela, a u planu je da se nakon Ošljaka i Preka izložba postavi i u Zadru.

U radu Umjetničke kolonije Lazaret sudjelovat će Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, Igor Čabraja, akademski slikar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb, Hrvoje Mitrov, akademski slikar – samostalni umjetnik iz Zagreba, Rina Villani, akademska slikarica-scenografkinja, Zajednica Talijana Zadar, Adam Marušić, akademski slikar, profesor u Srednjoj umjetničkoj školi Zadar, Adnan Dupanović, akademski slikar, direktor Umjetničke galerije Bihać, Nermin Delić, povjesničar umjetnosti, kustos u Umjetničkoj galeriji Bihać, Ervin Kadić, konzervator – preparator, Gradskoj galerija Bihać, i Amir Omerović, akademski kipar, profesor  na Akademiji likovnih umjetnosti Bremen.

Umjetnička kolonija Lazaret s djelovanjem je započela 2013. godine na inicijativu mještana otoka Ošljaka. Okupljanje umjetnika i druženje s mještanima rezultiralo je zbirkom umjetničkih djela akademskih umjetnika iz Hrvatske. Zbirka je smještena u zgradi nekadašnje osnovne škole, u učionici koju su mještani obnovili za potrebe različitih aktivnosti.

Ljeti se na Ošljaku održava nekoliko kulturnih manifestacija, u predsezoni Umjetnička kolonija Lazaret, koja okuplja uglavnom slikare i kipare. Na ovaj način stara škola  ponovo je postala dio života zajednice, a mještani su se aktivirali u uređenju, očuvanju i raznim aktivnostima na otoku. Svemu tome umjetnici daju posebnu draž i unose živost u “uspavani” izvansezonski  život otočana, osobito ovog najmanjeg nastanjenog otoka na Jadranu.

Umjetnička kolonija Lazaret održava se uz potporu Općine Preko, TZO Preko i Zadarske županije.