Unatoč negativnim rezultatima, akcija vikend popusta za trajekte ide dalje

Unatoč negativnim rezultatima, akcija vikend popusta za trajekte ide dalje

PREKO – Iako nije polučila očekivani rezultat, akcija 20-postotnog vikend (petak, subota i nedjelja) popusta na kartama za trajektne linije ide dalje, i to od 20. travnja do 27. svibnja 2018., potvrdila nam je ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paola Vidović.

Popust se, što je potpuno nerazumljivo, neće primjenjivati uoči prvosvibanjskog vikenda, od 27. do 29. travnja, i od 4. do 6. svibnja, kada će se, očekivano, zbog spajanja neradnih dana većina vikendaša i gostiju vraćati s otoka pa bi i zarada u blagajni državnoga brodara mogla biti veća. 

Podsjetimo, popust vrijedi za osobe, osobna vozila, motocikle, motocikle s prikolicom, tricikle, četverocikle i bicikle, a ne odnosi se na korisnike otočnih iskaznica i javne službe.

Prema podacima Agencije za obalni linijski pomorski promet, Jadrolinija je na razini svih linija i svih vikenda imala devet posto manje putnika i pet posto manje vozila, pa je na razini kompanije prihod smanjen za oko 900.000 kuna u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Slični su pokazatelji prometa i prihoda Rapske plovidbe, koja je u razdoblju od ukupno osam odrađenih vikenda s nižom cijenom karata imala smanjeni prihod od prodaje za 57.924 kuna.

Unatoč gubitku, Jadrolinija je na preporuku Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture odlučila nastaviti s vikend-sniženjem, a Rapska plovidba izašla je iz projekta. 

Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac pojasnila je za Novi list zbog čega se, unatoč gubicima, ipak preporučuje nastavak projekta.

– Treba reći da je vikend-akcija trajala prilično kratko (nepuna tri mjeseca). Pokazalo se da smo upravo u tom razdoblju imali izuzetno nepovoljne vremenske prilike, pa smatramo da zbog toga uopće nije bilo očekivanog povećanja prometa putnika i vozila. Ocijenili smo da je riječ o prekratkom razdoblju za donošenje konačnog suda o projektu te smo stoga preporučili brodarima i Agenciji da se s projektom ipak nastavi, uz obvezu da se financijski minusi koji će eventualno zbog toga nastati pokriju dodatnim financiranjem brodara. Jadrolinija je tu preporuku prihvatila, a Rapska plovidba nije, tako da se produljenje vikend-akcije provodi samo na linijama Jadrolinije, i to dok se ne uvede sezonski red plovidbe na svakoj pojedinoj liniji. Nakon završetka sezone ponovo ćemo raspravljati o podacima o prometu i prihodu te vidjeti hoće li se ovaj model nastaviti ili treba razmisliti o nekom drugom modelu koji bi potaknuo rast prometa izvan sezone, kazala je Markovčić Kostelac.