„Druženje sa Senkom Sorićem“ u Kazalištu lutaka Zadar

„Druženje sa Senkom Sorićem“ u Kazalištu lutaka Zadar

PREKO – U organizaciji Općine Preko i POU Dom na žalu, u četvrtak, 5. travnja 2018. u Kazalištu lutaka u Zadru (velika dvorana) u 18 sati, održat će se komemorativna večer „Druženje sa Senkom Sorićem“.

O životu i djelu Senka Sorića govorit će prof. dr. Robert Bacalja, Sveučilište u Zadru, dr. sc. Jasenka Lulić-Štorić, Narodni muzej Zadar, Jure Brižić, načelnik Općine Preko, Tomislav Košta, slikar. U programu će sudjelovati dramska umjetnica Milena Dundov, Udruga žena Luzor iz Preka, Matia Pažanin, Roko Pažanin, Jakov Kačan, Magdalena Lucin i Laura Lončar.

Senko Sorić preminuo je u Zadru 23. studenoga 2017. u 74. godini života. Generacije Prečana i Zadrana pamtit će ga ponajprije kao vrsnoga fotografa, ali i neumornog istraživača, zaštitnika i štovatelja kulturne i tradicijske baštine rodnoga Preka i otoka Ugljana.  Amaterskim radom u kulturi Senko Sorić  bavio se od 1963., kada je u Preku osnovao Omladinsku pozornicu na kojoj je kao redatelj i scenograf okupljao učenike i studente. Četiri godine kasnije utemeljio je izvornu folklornu skupinu „Kanica“ koju kao ritmičar i koreograf vodio do iznenadne smrti. Bio je utemeljitelj  i prvi predsjednik Matice Hrvatske u Preku, na izvornom govoru Preka pisao je crtice iz otočnog života, poeziju, prozu, kratke jednočinke.
Napisao je i prvu knjigu dijalektalne proze svoga kraja pod nazivom „Miz život“, za koju je 1999. nagrađen srebrnom poveljom Matice Hrvatske. Bio je suosnivač  tradicionalnog ljetnog kulturnog programa „Večer na Brižićevin dvuoru“, organizator stručnih skupova, predavanja, izložbi, humanitarnih akcija. Fotografije nadahnute ljudima, morem i otočnim pejzažima samostalno je izlagao u Preku, Zadru, Zagrebu, Čakovcu, Pečuhu.  Autor je fotomonografije  „Umorne ruke“, posvećene otočnim ženama – „meštrovicama života“  koje su ga uvijek nadahnjivale.