DDK Kali inicirao upis u registar Zaklade Ana Rukavina

DDK Kali inicirao upis u registar Zaklade Ana Rukavina

KALI – U utorak, 3. travnja, od 16 do 19.30 sati, u Društvenom domu u Kalima Zaklada Ana Rukavina organizira upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. 
Akcija će se održati na inicijativu Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Kali i njihova predsjednika Daria Mišlova kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. 
Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane na to da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 59.382 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 87 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.