Portal Taste of Adriatic objavio veliku reportažu “Ugljan – otok maslina”

Portal Taste of Adriatic objavio veliku reportažu “Ugljan – otok maslina”

PREKO – Medijska web-agencija Taste of Adriatic, specijalizirana za gastronomiju i ruralni turizam, objavila je ovaj tjedan na svom istoimenom portalu na engleskom jeziku  veliku reportažu posvećenu našem otoku.

Pod nazivom “Ugljan – otok maslina”, autori Vredran Obućina i Josip Paškov priču o Ugljanu podijelili su u četiri male reportaže o Poljoprivrednoj zadruzi Drobnica iz Preka te oKonobi Ugljan, Udruzi Điran i OPG-u Škopić iz Ugljana.

U uvodnom tekstu o Ugljanu Taste of Adriatic za naš otok kaže kako je, osim po maslinarstvu, poznat i po ribarstvu, posebno mjesto Kali, čiji su ribari lovili tunu diljem svijeta. “Njihove metode lova tune postale su poznate diljem Jadrana, Mediterana, a osobito na Tihom oceanu. Danas je kaljska ribarska industrija orijentirana na japansko tržište, a kako bi obilježili povijest takve tradicije, svake godine u mjestu se održavaju Kualjske ribarske noći”.

Dio teksta posvećen je i ženama na otoku, za koje novinari Taste of Adriatica kažu da su bile ” kamen temeljac razvoja otoka”. “One su se se brinule za masline i djecu, a služile su i u bogatim obiteljima u Zadru i prale im odjeću. Velika tragedija pogodila je otok 2. studenoga 1891. godine, kada je snažan južni vjetar udario čamac, a šesnaest lavandijera izgubilo je život. Njihova imena i spomenik posvećeni ovom napornom radu mogu se vidjeti u središtu Preka. Najstarijoj je bilo 75, a najmlađoj 14 godina. Ta tragedija još uvijek je živo prisutna u Preku.”

Cijelu reportažu možete pročitati OVDJE