Tkon: DV Ćok i Udruga Dragodid obnovili 30-ak metara suhozida

Tkon: DV Ćok i Udruga Dragodid obnovili 30-ak metara suhozida

TKON – Na Glagoljaškom putu u Tkonu, u suradnji s Udrugom 4 Grada Dragodida te uz potporu OTP banke, Komunalne ustanove Prvenj, Općine Tkon i brojnih volontera, djeca i djelatnici Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona obnovili su 30-ak metara suhozida.

– Bila je to zapravo dvodnevna radionica koju smo održali u sklopu projekta “Suhozidi”, čiji je cilj najmlađe upoznati s načinom života naših starih i poticitai ih na čuvanje i njegovanje nematerijalne kulturne baštine. Kako našoj djeci nisu dostupni odlasci u kino ili kazalište, obilasci muzeja i galerija, kao njihovim vršnjacima na kopnu, ovakvim projektima želimo sačuvati komadić naše baštine i odgojiti  buduće meštre suhe gradnje, objašnjava ravnateljica jedinog ekološkog vrtića na jadranskim otocima Ana Kuštera.

Dječji vrtić Ćok iz Tkona prijavio je svoj ekološki projekt na natječaj “Zeleno svjetlo za… bolje društvo“, koji je prošlog proljeća raspisala OTP banka. Među 44 odabrane  prijave, našao se i njihov projekt “Suhozidi”. 

Ravnateljica Kuštera podsjeća da s djecom često u šetnjama posjećuju mjesta na kojima su podignuti suhozidi te da ih priča o ljudima koji su ih gradili uvijek zanima i inspirira. Tako su potkraj svibnja izložiti radove na temu suhozida, a sada, u suradnji s Udrugom Dragodid i Konzervatorskim  odjelom u Zadru, održali dvodnevnu radionicu i obnovili zapušten suhozid na Glagoljaškoj stazi.