Tri stoljeća Bratovštine sv. Križa u Kalima

Tri stoljeća Bratovštine sv. Križa u Kalima

KALI – U Kalima sljedeći vikend počinje obilježavanje 300. obljetnice osnutka Bratovštine sv. Križa. Program pod nazivom 8. 5. 1717. – 8. 5. 2017. u nedjelju, 7. svibnja u 18 sati otvorit će virtualna izložba Kaljski glagoljski rukopisi.

Građa za izložbu odabrana je u sklopu projekta Digitalizacije pisane baštine (suorganizatori Sveučilište u Zadru i Vestigia, Institut za istraživanje rukopisa, Graz, Austrija). Građu će predstaviti doc. dr. sc. Marijana Tomić, a autorica je izložbe Nikolina Peša Pavlović. Istoga dana održat će se i kreativne radionice učenja glagoljice uz voditelje Ivanu Vrkić i Matu Bobanovića, a u 18.30 sati na predavanju „Kaljske bratovštine od 14. do 20. stoljeća“ govorit će dr. sc. Grozdana Franov-Živković. 

U ponedjeljak, 8. svibnja, u 17.30 sati kreće procesija na brdo Orjak, u 19 sati je Sveta misa na staroslavenskom, u 20 sati scensko uprizorenje 300. obljetnice Bratovštine sv. Križa u Kalima u kojemu sudjeluju članovi Amaterskog kazališta „Kuntrata“ – Sv. Filip i Jakov, Helena Mikas, Ana Barbaroša, Mirta Juran, Zvonimir Sutlović, i zbor Župe sv. Lovre iz Kali.

Organizatori su proslave Općina Kali, Župa sv. Lovre Kali, Turistička zajednica Kali, Udruga Glagoljaša Zadar, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Zavod za povijesne znanosti Hazu u Zadru.