Počinje nova sezona – otvara se Olive Island Marina!

Počinje nova sezona – otvara se Olive Island Marina!

SUTOMIŠĆICA – Četvrta sezona poslovanja Olive Island Marine u Sutomišćici ove godine počinje ranije nego inače. 

– Otvaramo čak dva tjedna prije uskrsnih blagdana jer nam na ruku idu i prekrasno vrijeme i dobra ekipiranost osoblja tako da nema potrebe čekati još desetak dana, kaže Toni Antišin, direktor sutomiške marine, koja se u protekle tri vrlo uspješne godine uspjela pozicionirati i među vrlo zahtjevnom nautičarskom klijentelom i među ljubiteljima kvalitetne i povoljne ugostiteljske ponude.

Premda je marina za goste sa stalnim vezom otvorena cijele godine, sezonski rad počinje otvaranjem  Olive Garden Restorana. A on će prve goste primiti danas uz, kako ističu Vladislav Poljak, voditelj restorana, i Ante Lončar, šef kuhinje, niz jela po kojima je restoran prihvaćen i prepoznat među gostima, ali i neka nova.

– Otkad smo otvorili restoran, naš jelovnik zasniva se na domaćoj, mediteranskoj kuhinji, uz dodatak internacionalnih mesnih jela, pripremljenih od namirnica karakterističnih za otok i šire zadarsko područje. Uvodimo sedam novih jela, među kojima želim istaknuti jela od dimljene morske ribe, tune i sabljarke, s rikulom, kaparom i motarom. Novina će biti i hobotnica na gradelama s mladim krumpirom te veprovina s njokima i ovčjim sirom, a među slasticama najveća će novost biti nutella panna cotta. Gostima će svaki dan biti ponuđena i najmanje dva dnevna jela po pristupačnim cijenama. Na vinskoj karti naći će se 16 novih etiketa, većinom domaćih i nekoliko stranih kojima smo nastojali udovoljiti stalnim gostima, iako oni u 90 posto slučajeva biraju hrvatska, neki ipak žele i na odmoru piti svoja, nacionalna vina, najavljuje Vladislav Poljak.  

U sutomiškoj marini, koja je tri godine zaredom proglašena najboljom malom marinom u Hrvatskoj, živo je već 15-ak dana. „Stari“ gosti uređuju brodove, a novi se tek upoznaju sa svime što im marina i otok Ugljan nude. Prema riječima Tonija Antišina, struktura stalnih gostiju prilično se promijenila od prve sezone, a među gostima u restoranu 75 posto je nautičara, a 25 otpada na domaće, otočane, i Zadrane kojima nije problem zbog dobre večere ili ručka potegnuti do otoka.

– Kada su novi vlasnici kupili marinu, zatekli su klijentelu starije životne dobi pretežno iz Austrije i Njemačke kojima je brod na vezu bio kao vikendica na kopnu. Tu su provodili nekoliko mjeseci, kuhali na brodu i bili zadovoljni osnovnim uslugama marine. Kako smo uvodili nove sadržaje, a pogotovo otkako smo lani otvorili bazen, i klijentela se promijenila, tako da smo se „pomladili“, dobivamo sve više mladih obitelji s djecom koji danju plove, otkrivaju zadarski akvatorij i u sumrak se vraćaju na vez. U protekle tri sezone u marini se izmijenilo stotinu brodova. Pritom mislim na stalne goste s godišnjim ugovorima, a u tranzitu smo lani imali 120 brodova i 500 noćenja više nego pretprošle godine. Cijelo poslovanje, od broja stalnih ugovora, gostiju u tranzitu do restorana, zapravo se udvostručilo otkad je marina promijenila vlasnike, objašnjava Antišin.

I dalje u sutomiškoj marini prevladavaju gosti s njemačkoga govornog područja, Austrijanci, Nijemci, Švicarci te nešto manje Česi i Mađari. Marina je redovito prisutna na europskim sajmovima turizma i na svim turističkim skupovima u zemlji. Od novosti za ovu sezonu, direktor najavljuje novu šetnicu koju partnerski rade s Općinom Preko, čime će se zatvoriti cjelina Mali Lukoran – marina – Sutomišćica, sljedeći mjesec postavit će bankomat koji će u funkciji biti cijele godine, u restoranu će ponovno dvaput tjedno imati glazbu, ali ovoga puta i na terasi te još nekoliko stvari koje ne želi otkriti dok ne budu posve sigurni da će se i realizirati.
 
Fotografije Fabio Šimićev i Andrina Luić