Do sljedećeg ljeta Tvrđava sv. Mihovila bez antenskog stupa

Do sljedećeg ljeta Tvrđava sv. Mihovila bez antenskog stupa

PREKO – Pola godine od potpisanog rješenja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kojim se Tvrđava sv. Mihovila daje na korištenje Općini Preko, ovih dana stigla je vijest da je  tvrtka Odašiljači i veze pokrenula postupak preseljenja 80-metarskog antenskog stupa koji je prije 25 godina postavljen na vrh tvrđave.

Postupak preseljenja odašiljača na novu lokaciju, kako je priopćeno iz Uprave Odašiljača i veza, pokrenut je u veljači objavom tendera za izvođenje radova, a cijeli natječajni proces trebao bi završiti do 17. svibnja ove godine, nakon čega bi uslijedilo potpisivanje ugovora s izvođačima radova. Predviđeni završetak preseljenja trebao bi biti obavljen najkasnije do 31. srpnja 2018. godine. 

– Za Općinu Preko, koja temeljito priprema obnovu Tvrđave sv. Mihovila, preseljenje  postojećeg antenskog sustava od presudne je važnosti za nastavak projekta. Nadam se da će se Odašiljači i veze držati postojećeg terminskog plana, a mi ćemo to sasvim sigurno kontrolirati kako se postupak preseljenja ne bi oduljio, kaže općinski načelnik Karlo Novoselić te podsjeća da je Općina Preko prošle godine dobila 100.000 kuna na natječaju Ministarstva kulture za izradu arhitektonskog 3D snimka te ove godine dodatnih 100.000 kuna za arheološke iskope unutar same tvrđave. Tek će nakon toga biti detaljnije poznat okvirni iznos potreban za cjelokupnu obnovu sv. Mihovila, koji bi u budućnosti trebao postati interpretacijski centar u kojemu će biti prezentirana baština svih zadarskih otoka. 

Za preseljenje 80-metarskog antenskog stupa već su odavno osigurane lokacijska i građevinska dozvola i sve je trebalo biti dovršeno još potkraj 2011. godine, kad su Odašiljači i veze kupili zemljište na susjednom brdu Mala glava. No, tada je dolaskom vlade Zorana Milanovića projekt zaustavljen i trebalo se čekati pet godina za nastavak rješavanja tog projekta, koji je sada dobio pozitivan zamah dobrom suradnjom općinskog tima s novim ljudima na čelu Odašiljača i veza, DUUDI-ja i novog Ministarstva državne imovine, otkriva Jure Brižić, kandidat vladajuće koalicije za načelnika Općine Preko na svibanjskim lokalnim izborima, te ističe kako je preseljenje antenskog stupa preduvjet za nastavak projekta u koji je općina uložila izniman trud.
 
– Svjesni smo toga koliki bi zamah našem turizmu dala obnova i uređenje sv. Mihovila i zato ćemo se boriti da antena bude premještena što prije, jer je preseljenje antenskog stupa preduvjet za nastavak projekta u koji je općina uložila izniman trud. U kontaktima s Ministarstvom državne imovine nastojat ćemo tvrđavu dobiti u trajno vlasništvo, najavljuje Brižić.

Prema riječima Ante Župana, voditelja Odsjeka za EU fondove Općine Preko, Tvrđava sv. Mihovila  strateški je turistički projekt Preka. 

– Više od dvije godine trajala je borba za nadležnost nad tvrđavom i to smo uspjeli pozitivno riješiti, a sada se napokon rješava i drugi problem – premještanje antenskog stupa koji je bio „šaka u oko’“ izgledu tvrđave koja je zaštićeni spomenik kulture. Paralelno radimo i na projektnoj dokumentaciji, izrađeni su konzervatorski elaborat i arhitektonski snimak, kaže Župan te ističe  zadovoljstvo odličnom suradnjom na projektu s Razvojnom agencijom Zadarske županije, Konzervatorskim odjelom u Zadru te Arheološkim odjelom Sveučilišta u Zadru.