Ekološka radionica u Područnoj školi Lukoran

Ekološka radionica u Područnoj školi Lukoran

LUKORAN – Kako odlagati otpad, kako ga razvrstati, na koji ga način iskoristiti i kako u konačnici očuvati prirodu od zagađenja – bile su teme o kojima su na prvoj od četiriju radionica danas učila djeca OŠ Valentina Klarina Preko, Područne škole Lukoran.

Uz prezentaciju i predavanje koje su priredile profesorice biologije Slavica Vulin i Marija Visković, učenici su razgovarali o tome što svatko od njih kao pojedinac i član zajednice može učiniti da bi postao čuvar prirode, ne samo na svom otoku nego na bilo kojemu mjestu koje posjeti.

– Kad je riječ o zaštiti prirode, djeca su zahvalni i slušači i suradnici. Upijaju novostečena znanja i prenose ih na starije, članove obitelji pa se na taj način educiraju i generacije koje nisu toliko marile za ekologiju. Djeca znaju da je priroda onakva kavom je mi učinimo i da nam vraća i dobro i loše. Podijelili smo im letke s kratkim i jasnim porukama, pravilima očuvanja prirode, na malom formatu kako bi ih uvijek mogli imati uza sebe, zalijepiti na frižider, varata, na radnom stolu, uz računalo…, poručile su profesorice Vulin i Visković.

Pokrovitelji i organizatori predavanja i radionica su Općina Preko i komunalna tvrtka Obala i parkovi te Agencija Profitus iz Zadra. Nakon Lukorana, predavanja su održana u Preku, a u petak su na redu učenici iz područnih škola Ugljan i Poljana/Sutomišćica. Ovoga proljeća, najavljuju iz Općine Preko, ekološke radionice održat će se i u svim grupama i područnim odjelima Dječjeg vrtića Lastavica iz Preka.