Prečani “u lancunima” označili početak korizme

Prečani “u lancunima” označili početak korizme

PREKO – Većina običaja vezanih uz Čistu srijedu, Pepelnicu, imaju opća obilježja cijeloga korizmenog vremena, a određuju ih pokora, post, pokornička odjeća i molitva. Ipak, neke su običaje odredili tradicija i kulturna osobitost određenog područja. 

Prema riječima etnologinje dr. Jasenke Lulić-Štorić, maškare, korizma i Uskrs mogu se gledati kao tri stanja čovjekove duše koja se ujedno odražavaju i na sredinu u kojoj se živi. Maškare predstavljaju nesvjesnu, nagonsku, čovjekovu potrebu da izađe iz osobnog i kulturnog hoda. U maškarama se opuštamo, a onda dolazi korizma u kojoj analiziramo sebe i svoje postupke, tražimo rješenja, da bismo na Uskrs uspostavili novi odnos sa sobom i svijetom.

Među korizmenim običajima, „lancuni“ u Preku ipak su najposebniji i jedinstveni u Hrvatskoj. Nitko ne zna koliko je običaj star niti postoji ijedan pismeni trag koji bi nas barem približno odveo u prošlost i objasnio zašto se na Čistu srijedu stanovnici Preka pokrivaju plahtama, posipaju brašnom i u tami hodaju ulicama izgovarajući u tišini „blam, blam“… Priča se isključivo prenosi usmenom predajom, po nekima još od vremena kada su franjevci došli na otočić Galevac  1446. godine.  

Iako isti, svaki su “lancuni” posebni i drukčiji. Nekad je više djece i mladih, nekad više starijih. Kako god, Prečani drže do svojih običaja, a posebno do “lancuna”. Priču o njima, kao i dosad, prenosit će s koljena na koljeno. 

Poznati preški fotograf Senko Sorić kaže da se “u lancunima” Prečani poistovjećuju sa svojim pokojnicima koji su se u neka davna vremena umatali u bijelu plahtu i tako pokapali. Posipaju se brašnom koje simbolizira pepeo i uz riječi: “Čovječe, spomeni se da si od praha nastao i u prah ćeš se pretvoriti”, čisti ulaze u korizmu i čekaju Uskrs.

“U lancuni” su i medijski vrlo zanimljiv i zahvalan događaj tako da se ovoga puta ekipa RTL-a, predvođena novinarkom Nikolinom Radić Ančić, uživo javljala s Dvorine u središnje Vijesti prije nego što je povorka krenula mračnim ulicama Preka.
 
Kako je bilo u ovogodišnjim “lancunima”, pogledajte u velikoj FOTOGALERIJI