U središtu Zagreba predstavlja se 25 otočnih proizvođača

U središtu Zagreba predstavlja se 25 otočnih proizvođača

PREKO – Od 1. do 12. ožujka 2017. godine Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u sklopu projekta  Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU „Hrvatski otočni proizvod“, predstavit će se 25 proizvođača s Ugljana, Silbe, Dugog otoka, Hvara, Brača, Visa, Krka, Cresa, Raba, Paga, Korčule, Lastova i poluotoka Pelješca.

– Oznaku Hrvatski otočni proizvod nose proizvodi koji su nastali iz otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije. Moramo uvažavati sve otočne proizvođače i ljude koji žive na otocima. Mi smo prepoznali njihovu važnost i napravit ćemo sve da osiguramo razvoj gospodarskog i turističkog potencijala naših otoka, izjavila je državna tajnica Nikolina Klaić te poručila kako ovaj tjedan na glavnom zagrebačkom trgu svi imaju priliku uvjeriti se u izvrsnost otočnih proizvoda.

U više od deset godina prepoznati su i distribuirani brojni otočni proizvodi koji su uspješno udovoljili svim kriterijima izvrsnosti, izvornosti i tradicije.  Oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvod danas ponosno nosi 739 proizvoda 249 proizvođača. Raznovrsna ponuda njihovih proizvoda uključuje vina, rakije, likere, sireve, slastice, med, džemove, mariniranu ribu, maslinova ulja, kozmetičke proizvode, razne suvenire i druge specifične otočne proizvode.

Razvoj otoka prepoznat je kao važan dio politike regionalnoga razvoja i stoga će ove godine Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU s otočanima sustavno raditi na novom Zakonu o otocima i drugim pitanjima bitnim za njihov opstanak. Izmjene zakonske regulative ići će u smjeru održivog razvoja otoka, jačanja male obalne plovidbe za povezivanje otoka međusobno i s kopnom tijekom cjelogodišnjeg razdoblja te poticanja male brodogradnje.

Na otvaranju velikog šatora nositelje oznake Hrvatski otočni proizvod posjetili su državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Nikolina Klaić te predstavnici Grada Zagreba – pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić i pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk.