Ugljanski liječnici ljeti “obrade” 50-ak hitnih slučajeva na dan

Ugljanski liječnici ljeti “obrade” 50-ak hitnih slučajeva na dan

PREKO – Uz povećan broj turista, gužve na cestama, trajektnim pristaništima, trgovinama, pune ruke posla imaju i liječnici, osobito u službama hitne pomoći. 

– Svakog ljeta imamo više posla nego inače jer je na otocima naprosto više ljudi, ali ove sezone, mislim da je pritisak malo veći nego prijašnjih godina, govori dr. Zvonko Mišlov u Stanici hitne pomoći u Kalima koja „pokriva“ otoke Ugljan i Pašman. 

U 24-satnom dežurstvu zatekli smo ga s kolegom dr. Radovanom Jozićem. Rano je jutro i u čekaonici nema puno pacijenata, ali, kaže dr. Mišlov, kako dan odmiče, tako je i posla sve više.

– U prosjeku, dnevno „obradimo“ pedesetak pacijenata, ali ta brojka nekad se popne i do 70 hitnih intervencija. Veliku većinu, oko 85 posto, rješavamo ovdje, na otoku, a teže slučajeve, dakle, 15-ak posto, šaljemo u Opću bolnicu Zadar. Naš brod za hitne intervencije u Preku dnevno barem tri puta prevozi pacijente u zadarsku bolnicu, pojašnjava.

Najviše intervencija odnosi se na padove, lomove, ozljede ekstremiteta, posjekotine, virusne infekcije, upale gornjih dišnih putova, bolove u lumbalnom dijelu kralježnice, ozljede zadobivene u prometnim nesrećama.

– Turisti se često upuštaju u različite akcije i avanture koje završavaju ozljeđivanjem. Ima dosta uboda morskog pauka, opeklina od vlasulja, uboda osa, morskih ježinaca, alergijskih reakcija… Ne bi bilo loše da se stranci prije ulaska u more informiraju što se sve može dogoditi i kakve im opasnosti prijete, dodaje dr. Jozić.

Ipak, slažu se obojica ugljanskih liječnika, ovoga ljeta nisu imali „nepotrebnih“ intervencija i svi slučajevi uistinu su bili hitni i opravdani.