14 radionica inspiriranih baštinom i prirodom Malog Iža

14 radionica inspiriranih baštinom i prirodom Malog Iža

IŽ/PREKO – Tijekom ljeta udruga „Eko-Zadar” provodit će projekt „Lipa naša Komoševa” u uvali Komoševi na Malom Ižu. Projekt je nastavak istoimenog prošlogodišnjeg projekta u sklopu kojeg je, uz igru i zabavu djece i njihove odrasle pratnje, uređen, oslikan i biljkama oplemenjen prostor uvale Komoševa. Ove godine se kroz 14 planiranih radionica uvode novi zabavni, kulturni i edukativni sadržaji namijenjeni djeci, mladima i odraslima koji na otoku žive stalno ili su njegovi ljetni gosti, kao i turisti. Ciljevi provedbe projekta su povećanje kvalitete života, unaprijeđene kulturne i zabavne ponude i unaprjeđenje mogućnosti za aktivni odmor na Malom Ižu.

Maloiški govor i pisanje glagoljicom

Radionice su podijeljene u tri grupe. Kroz prvu grupu radionica na kreativan način oživljava se i promiče tradicijska baština otoka Iža pri čemu sudionici/e bez obzira na dob stječu nove vještine, a bit će održane dramska radionica koja će okupiti grupu glumaca/ica amatera, kreativaca/ivki koji će oslikati i izraditi scenografiju, uvježbati tekst i izvesti scensku igru na autohtonom govoru otoka Iža, kreativna radionica „Priča iz vreće” gdje će kroz igru i koristeći asocijativne sposobnosti sudionici/e kreirati novu priču vezanu uz otok Iž, kao i radionice „Glagoljaški dizajn majice” i „Maloiški oblutci” kojima se oživljava glagoljaška iška tradicija, likovna radionica „Velika slika”, te kuharska radionica tijekom koje će sudionici/e naučiti pripremiti jelo po jednom od tradicionalnih recepta otoka Iža.
Druga grupa radionica usmjerena je upoznavanju prirodnog svijeta otoka Iža i poticanju kreativnosti kroz upotrebu prirodnih materijala i obuhvaća radionice izrade lutaka od prirodnih materijala, izrade loptica sijačica, te obuće ili drugog uporabnog predmeta od odbačenih materijala, kao i radionicu „Potraga za blagom” gdje će se kroz izradu karte i potragu sudionici/e upoznati s domaćim biljnim vrstama i radionicu oslikavanja glinenih pitara koja će biti praćena razgovorom o biljkama i sadnjom autohtonog bilja.

Od „Slobodne knjižnice” do sinkroniziranog plivanja

Treća grupa radionica sastoji se od donošenja u javni prostor sadržaja koji s jedne strane predstavljaju aktivni odmor za sudionike, a s druge atrakciju za turiste. U sklopu radionice „Slobodna knjižnica” bit će izrađen ormarić dostupan za građane/ke koji donose knjige i slobodno ih razmjenjuju, dok će tijekom radionice „Face hole bord” biti izrađena slika s prostorom za umetanje glave namijenjena fotografiranju. Osim toga će se, kako bi se uljepšao okoliš, oslikati stepenice, a u sklopu sportske radionice bit će uvježbana i izvedena točka sinkroniziranog plivanja.

Radionice će provoditi profesorice hrvatskog jezika i književnosti Mišela Nežić i Barbara Punoš Kostović, glavna trenerica HAKSP “Mladost” Tamara Smetko Martinov, prof. kineziologije, članica udruge „Eko-Zadar” agronomkinja Iva Lukin, te Luka Lukin, dugogodišnji volonter udruge „Eko-Zadar” nagrađen i priznanjem za volontera godine od strane Volonterskog centra Zadar.

Projekt u vrijednosti od 9.999,00 HRK sufinancira Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša.