Kukljica: Predstavljena Studija o utjecaju na okoliš nove otočne ceste

Kukljica: Predstavljena Studija o utjecaju na okoliš nove otočne ceste

KUKLJICA/PREKO – U Multimedijalnoj dvorani Općine Kukljica stručnjaci IRES-a, Instituta za istraživanje održivih eko sustava, Projektnog biroa Palmotićeva 45 i predstavnici Hrvatskih auto-cesta predstavili su Studiju o utjecaju na okoliš izmještanja državne ceste D 110 na Ugljanu.

– Buduća dvotračna cesta gradit će se po strogim ekološkim standardima, a u godinu dana, koliko je trajala izrada Studije o utjecaju na okoliš, na terenu su boravili stručnjaci različitih profila, od arheologa, građevinara, arhitekata, ekologa, vodeći računa o svim specifičnostima terena, bioraznolikosti, klimatološkim, geomorfološkim i hirološkim vrijednostima, poljoprivrednim i krajobraznim resursima, divljači i lovstvu, kulturno-povijesnoj baštini te potrebama ljudi koji žive uz trasu buduće prometnice, kazala je arhitektica Andrea Knez iz Instituta za istraživanje održivih eko sustava.

Nova cesta, u dužini od 13,5 kilometara, protezat će se izmedu Lukorana i Kukljice, odnosno mosta između Ugljana i Pašmana. Sva mjesta imat će priključak na novu prometnicu, bit će sagrađeno nekoliko kružnih tokova, dva viadukta (Dražine i Bačina Draga), jedan tunel (Glavina), bukobrani, biciklistička staza cijelom dužinom dionice Ugljan sjever s desne, odnosno istočne strane širine dva metra. Vodit će se računa o uklapanju postojećih poljskih puteva u novu cestu koja će biti široka sedam metara.

Uz trasu su predviđena tri odmorišta, unutar granice svake od tri općine po jedno. Odmorišta su obostrana, u blizini lokalnih putova, kapaciteta 15 osobnih vozila, jedno vozilo osoba smanjene pokretljivosti i tri parkirna mjesta za autobuse, kampere ili osobna vozila a prikolicom. Prvo odmorište planirano je na dionici Ugljan sjever s pogledom na Tvrđavu Sv. Mihovila i polje koje se pruža sredinom otoka, drugo će biti na dionici Ugljan jug s pogledom na uvale Mala Lamjana i Podforča te kanal između Ugljana i Iža, a treće također na dionici Ugljan jug s pogledom na Kukljicu i Zadarski kanal.

Studija će biti izložena u prostorijama svih otočnih općina do petka, 29. srpnja 2016.(Preko, Kali, Kukljica), a mještani će moći pismeno na adrese svih triju općina iznijeti mišljenja, prijedloge i primjedbe te u Zadarsku županiju, Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove zaključno s posljednjim danom javnog uvida.

Podsjetimo, projekt je vrijedan 292 milijuna kuna, a Hrvatske ceste, koje ga u cijelosti financiraju, prošle su jeseni raspisale natječaj za javnu nabavu na kojem je prihvaćena zajednička ponuda zagrebačkih tvrtki Projektni biro Palmotićeva 45 d.o.o. koja će projektirati trasu buduće državne ceste, te Ires d.o.o. za izradu studije utjecaja na okoliš u ukupnom iznosu od 153.693,75 kuna.