Komunalni redar bi zlata vrijedio

Komunalni redar bi zlata vrijedio

PREKO/SILBA – Otok Silba, jedan od najljepših otoka koji administrativno pripada Gradu Zadru već više od godinu dana nema ustrojen Mjesni odbor i zbog toga otočani, hendikepirani i samom činjenicom da žive na otoku, ne mogu rješavati probleme koji ih tište.

Kako piše Zadarski list, Davor Babić predsjednik Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe još je prošle godine tim povodom pisao Gradskoj upravi upozoravajući kako već gotovo godinu dana na otoku Silbi namju Mjesni odbor te da im je bilo rečeno i obećano da će novi izbori za MO biti održani zajedno s parlamentarnim izborima 8. studenog prošle godine, međutim, to se nije dogodilo te mu je tada rečeno da se sve odgađa za ovu godinu jer u gradskom proračunu nema novca predviđenih za tu stavku.

No, on je u ime svih mještana Silbe prije dva dana opet pisao gradskim vlastima i zamolio ih da ovaj problem pokušaju riješiti što je moguće prije jer je normalna i zakonska komunikacija Silbe i Grada Zadra jedino moguća putem Mjesnog odbora, a ona je već više od godine onemogućena.

Dopisivanje s gradskim vlastima

– Imamo puno problema i ideja za nove projekte koje bi trebali riješiti uz pomoć Grada. Navest ću primjere samo nekih, a to je pitanje – komunalnog redara, potom popravci na zgradi MO, propadanje stare luke Mul što ustvari predstavlja spašavanje kulturne baštine kako pokretne, tako i nepokretne, uređenje kupališta – Šotorišće, problem divljeg odlagališta građevinskog i zelenog otpada na lokaciji Draga gdje se zatrpava višestoljetne pojilište za ovce i ptice te na kraju i rješenje statusa nekadašnjeg dječjeg odmarališta Apatin koje je godinama ruglo na Žaliću gdje turisti imaju prvi kontakt sa Silbom – napisao je Davor Babić i pismo adresirao na Dolores Grdović Kalmeta pročelnicu Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove.

Pročelnica mu je odmah odgovorila kako je raspisivanje izbora za članove Vijeća MO Silba planirano za prvu sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra, no još uvijek nema informaciju kada će biti sazvana.

– Treba imati na umu da od datuma raspisivanja do dana održavanja izbora treba proći minimalno 30 dana, u skladu s odredbama zakona. Čim budem saznala termin održavanja sjednice, svakako ću Vas obavijestiti kako biste imali i dodatno vrijeme za pripremu – odgovorila je pročelnica Grdović Kalmeta.

U očekivanju razrješenja ove situacije Davor Babić je detaljnije pojasnio i argumentirao trenutačno najveće probleme koje muče Silbenjane, a koje je i naveo u svom pismu Gradskoj upravi. Tako je pojasnio kako se pitanje komunalnog redara na Silbi barem za vrijeme turističke sezone, povlači već niz godina, no ne rješava se zbog nedostatka novaca.

– Nama bi komunalni redar na otoku “zlata vrijedio” jer bi svakako mogao pomoći u rješavanju čistoće na Silbi tijekom turističke sezone. Pri tom u prvom redu mislim na nesavjesne vlasnike pasa koji ne skupljaju za svojim ljubimcima kada obave nuždu, ali i nepridržavanje propisa što se tiče vođenja psa na povodcu i stavljanje brnjice. Osim toga mogli bi pomoći pri rješavanju neuređenih i zapuštenih parcela u centru mjesta jer oni za to imaju ovlasti. Imamo i veliki problem ljeti kada je u pitanju remećenje javnog reda i mira. Nekada smo imali policiju na Silbi. Nažalost, više je nemamo, no ostala je zapuštena zgrada policije – zaključio je ogorčeno Davor Babić dodajući kako je Silba upravo poznata po tome što je cijeli otok pješačka zona, ali mogu se čuti traktori i građevinski strojevi koji ne bi trebali voziti osobito tijekom turističke sezone, osim vozila za opskrbu dućana i za vodoopskrbu.

Luka Mul tone

Tu je i sanacija i popravak zgrade MO koja je bivša zgrada općine Silba. Silbenjani naime, već dvije godine traže od Grada obnovu škura i prozora. Prema Babićevim riječima na 13 prozora su otpale škure a svi prozori su u katastrofalnom stanju.

– U zgradi postoji i prostorija koju je koristio Matični ured, no oni je više ne koriste, a ne dozvoljavaju da se u njega useli MO. Prostoriju sadašnjeg MO prepustili smo za potrebe ogranka Zadarske gradske knjižnice. Prije 15-tak godina mi, kao Društvo, obnovili smo svojim sredstvima dvije prostorije na prvom katu zgrade Mjesnog odbora, u prizemlju smo sanirali zbog vlage našu prostoriju koju koristimo uz odobrenje Grada – dodao je Babić.

Što se tiče luke Mul, nastavio je Babić, potrebna joj je hitna sanacija jer tone, a isto tako i kompletna rekonstrukcija prema projektu koji je usvojen još prije nekoliko godina. Ali, nakon toga je projekt promijenjen pa je predviđeno da se u prvoj fazi napravi samo riva na zapadnom dijelu luke Mul zbog pristajanja trajekata u slučaju lošeg vremena i nemogućnosti pristajanja na Žaliću.

– Tu se prvenstveno radi o pristajanju broda za prijevoz komunalnog otpada jer kada jednog dana možda budemo morali izmjestiti lokaciju za prihvat otpada uz odmaralište Apatin onda nam preostaje jedina lokacija na zapadnom dijelu luke Mul u pravcu uvale Draga. Naime, lokacija na području Žalića ne postoji, a prijevoz kontejnera prema Žaliću sa neke druge pozicije na strani otoka okrenute prema Olibu je nemoguć zbog uskih ulica u samom mjestu – mišljenja je Babić.

Što se tiče kulturne baštine otoka Silbe gdje je Davor Babić “doma”, podsjetio je kako Silba ima šest crkvi koje traže stalno održavanje, a u njima je pohranjeno puno umjetničkih predmeta koje treba sačuvati i obnoviti.

– Naše Društvo započelo je prije devet godina obnovu najstarije crkve sv. Ivana Krstitelja iz 16 st. Za to smo tek u dva navrata dobili mala sredstva od Grada, a tek lani od Ministarstva kulture i to 55 tisuća i od OTP banke kao donaciju deset tisuća kuna, a sve ostalo smo sakupili kroz donacije na izložbama i koncertima – naglasio je Babić.

Kupalište, odmaralište

Šotorišće je lokacija na kojoj postoji kupalište još iz dana početaka turizma 30-tih godina prošlog stoljeća, a kupalište je bilo za ono vrijeme lijepo uređeno s kabinama. Danas toga više nema, a kako je rekao Babić, Silbenjanima je velika želja da se to kupalište uredi i vrati mu se stari sjaj.

Zadarsku Čistoću, Grad Zadar, Hrvatske vode, HAZU te Ministarstvo zaštite prirode i okoliša te Državni zavod za zaštitu prirode kontaktirao je do sada Davor Babić zbog uvale Draga.

– Na području uvale Draga bilo je nekada komunalno odlagalište otpada koje je prije nekoliko godina prebačeno na kopno, a danas se komunalni otpad vozi u kontejnerima na kopno. Nakon toga to je postalo neregulirano nelegalno odlagalište građevinskog i zelenog otpada, a najgore od svega je što se zatrpava višestoljetna lokva s boćatom vodom za napajanje ovaca i ptica koju su naši stari čak obzidali suhozidom – rekao je Babić.

Što se tiče bivšeg odmarališta Apatin koji je na lokaciji “snova” na otoku, ono je bilo obnovljeno nešto malo prije Domovinskog rata, no već godinama je devastirano i zapušteno i njegova se sudbina ni do danas ne zna. Svojvremeno, početkom siječnja 2013. godine s tim u vezi bivša saborska zastupnica Mirela Holy uputila je pitanje tadašnjem premjeru Zoranu Milanoviću.

– Ovaj je objekt uz samo more izgrađen odmah poslije Drugog svjetskog rata, a bio je namijenjen za odmor ruskih oficira. Tu je zatim, bila neko vrijeme bivša JNA, a nakon par godina su to prepustili na upravljanje Zadruzi Silba koja je opet krajem 60-tih godina prodala to gradu Apatinu iz Vojvodine za potrebe dječjeg odmarališta. Oni su krajem 70-tih godina izgradili u pozadini novi objekt na dva kata kao spavaonice – pojasnio je Babić.