U Veloj Lamjani montirana dizalica za manje brodove do šest tona

U Veloj Lamjani montirana dizalica za manje brodove do šest tona

PREKO/KALI – U uvali Vela Lamjana u utorak, 19. siječnja, montirana je nova dizalica za brodove do 6,3 tona. Investitor i koncesionar je kaljsko komunalno poduzeće Hripa d.o.o., a dizalica je postavljena na platou rive ribarske luke Vela Lamjana, pokraj brodogradilišta Nauta Lamjana.

Uoči montiranja nekoliko su mjeseci trajali pripremni armirano-betonski radovi na postolju dizalice i elektromonterski radovi. Kako su priopćili iz Općine Kali, slijede atestiranje, završni radovi na betoniranju platoa na kojem će se servisirati brodovi te natječaj za novo otočno radno mjesto – dizaličara i puštanje dizalice u rad.

Uz remontno brodogradilište Nauta Lamjana, ribarska luka i gospodarska zona dobile su dodatni sadržaj pa će se ubuduće nuditi usluga dizanja, spuštanja i pranja manjih ribarskih i ostalih brodova. Iz kaljskog komunalnog poduzeća naglašavaju da će u sezoni pružati i uslugu spuštanja i dizanja glisera za goste i turiste. 

Ribarska luka Vela Lamjana, uz Gaženicu i putničke luue Zadar, jedna je od tri luke osobitog gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku na području Zadarske županije. Od siječnja 2005. nalazi se pod nadležnošću Lučke uprave Zadar, a prije nekoliko mjeseci izdana je i lokacijska dozvola na projekt proširenja i dogradnje ribarske luke.