Boduli i vlaji uveli nas u Noć muzeja

Boduli i vlaji uveli nas u Noć muzeja

PREKO – U organizaciji Narodnog muzeja Zadar, u subotu, 23. siječnja, održano je još jedno Bodulsko putovanje kao uvod u Noć muzeja, manifestaciju koja će se u cijeloj Hrvatskoj održati 29. siječnja. Ove godine tema je bila Susreti Bodula i vlaja.

Na redovitoj brodskoj liniji Zadar – Veli Iž – Zadar, malu izložbu o nošnji bodula i vlaja pripremio je Etnološki odjel Narodnog muzeja, a kustosica Jasenka Lulić Štorić govorila je o nošnji koju su ponosno nosili putnici iz Škabrnje, Zemunika, okolice Benkovca, Rtine i Preka. Detaljno objašnjenje pojmova vlajo i bodul u širem povijesnom kontekstu pripremili su Ivana Dražić i Vladimir Alavanja, kustosica i kustos iz Odjela Muzej grada Zadra. O prvom pisanom spomenu vlaha u bodulima govorio je Dario Tikulin iz Zadra. Nina Vigan, pripravnica u Etnološkom odjelu, pročitala je djelove iz monografije Vladimira Ardalića “Bukovica” u kojima autor govori o razlikama između bodula i vlaja te šale iz najnovije knjige Ivana Gende “Bukovački običaji, vile i vještice”. 

Ana Trninić, pjesnikinja iz Velog Iža, pripremila je izvatke iz novele “Luce Vlajina” Slavka Govorčina, šaljivu priču Anke Maksan iz Pakoštana o Polačaninu koji kupuje postole za svoju majku te svoju također šaljivu priču o vlajini udatoj u bodule koja se silom prilika našla na katastru. Tomislav Meštrić, pjesnik iz Kukljice, priključio se pjesmama koje su svojom suvremenom tematikom bliske svima. Opuštenoj atmosferi doprinijela je i klapa iz Malog Iža s voditeljem Davorom Grzunovim. (R. I.)
 
Fotografije Narodni muzej Zadar