U veliko urbano područje Grada Zadra ulazi 13 općina i Grad Nin

U veliko urbano područje Grada Zadra ulazi 13 općina i Grad Nin

ZADAR/PREKO – Trinaest općina Zadarske županije: Preko, Kali, Kukljica, Vrsi, Posedarje, Ražanac, Novigrad, Sukošan, Zemunik Donji, Poličnik, Bibinje, Galovac, i Škabrnja te grad Nin, iskazali su interes za pristupanjem Velikom urbanom području grada Zadra.
 
Načelnici općina upoznati su s ovim novim instrumentom Europske Unije na nedavnom sastanku kojeg je inicirao Grad Zadar, a spremnost na suradnju iskazali su potom i pismima namjere.
 
Veća urbana područja su gradovi koji prema posljednjem popisu stanovništva imaju više od 35.000 stanovnika i JLS-ovi koji gravitiraju tim gradovima odnosno koji imaju više od 30% dnevnih migranata u grad te zajedno s gradom kao nosiocem, imaju pravo na dodatna financijska sredstva u okviru Zakona o regionalnom razvoju.
 
Od 7 gradova samo će 4 biti odabrana i imat će pristup financijskim sredstvima. Izbor će biti izvršen na temelju Strategije ulaganja u urbanim područjima koju će izrađivati gradovi sa svojim općinama.
 
Ova strategija razlikuje od ostalih u tome što će navedeni projekti biti i implementirani. Formiranje urbanog područja nema veze s regionalizacijom ili administrativnim ustrojem, a sporazum koji općine potpisuju o pristupanju Velikom urbanom području omogućuje i izlazak iz asocijacije uz napomenu da ukoliko je općina dobila sredstva i započela projekt ne može izaći iz asocijacije dok projekt ne provede do kraja, naveo je pročelnik za EU fondove Grada Zadra, Šime Erlić.
 
Pročelnik Erlić objasnio je redoslijed procesa koji započinje definiranjem odluke Velikog urbanog područja grada Zadra, zatim njegovim uspostavljanjem nakon čega Ministarstvo regionalnog razvoja donosi odluku o Velikom urbanom području te na kraju izrada Strategije ulaganja.
 
Želimo da se ovaj postupak provede na dobrobit svih uključenih u taj proces, zaključio je zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić.
 
Ovaj novi instrument sukladan je Zakonu o regionalnom razvoju RH kojeg je usvojio Hrvatski Sabor u prosincu 2014. godine, a naslanja se na nove smjernice EU koje posebnu pažnju posvećuju razvoju urbanih područja zemalja članica.