U Marini Preko potonula brodica “Crianco”

U Marini Preko potonula brodica “Crianco”

PREKO – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je tijekom vikenda u tri akcije u zadarskom akvatoriju.

Prva dojava u Središnjicu zaprimljena je u subotu, 25. srpnja u 19.47 od djelatnika Lučke ispostave Preko o potonuću plovila tijekom boravka na vezu u mjesnoj marini. Djelatnici prečke Ispostave utvrdili su očevidom da je tijekom boravka na vezu u Marini Preko potonula brodica naziva „Crianco“ luke upisa Preko bez posade, u vlasništvu fizičke osobe iz Hrvatske. Vlasniku potonule brodice djelatnici Lučke ispostave Preko izdali su nalog za komercijalni izron i tegalj. Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora.

Dojavu o slijedećoj pomorskoj nesreći na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe djelatnici MRCC Rijeka zaprimili su 26. srpnja u 20 sati kada je očevidac s vlastite jedrilice uputio poziv pogibelji za dvočlanu posadu brodice koja je u vrijeme poziva tonula nedaleko od rta Skala, u sjevernome dijelu zadarskog arhipelaga, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula akciju spašavanja.

Do dolaska djelatnika zadarske Lučke kapetanije na dojavljenu poziciju 1,5 nautičku milju južno od rta Skala, havarirana brodica naziva „Angelique“, nizozemske zastave potonula je do razine pramca te osim osobnih stvari i brodske opreme koja je plutala površinom nije uočeno značajnije onečišćenje mora. Dvočlana posada potonule brodice, oba nizozemski državljani, prethodno su neozlijeđeni prekrcani na spasilačku jedrilicu te im je naloženo pristati u Zadar. Djelatnici zadarske Lučke kapetanije za sada su temeljem iskaza dvoje nizozemskih brodolomaca utvrdili da je tijekom plovidbe nedaleko od navedne pozicije navodno došlo do prodora mora u potpalublje brodice zbog čega su Nizozemci zatražili pomoć prijatelja sa spomenute spasilačke jedrilice, na koju su se kasnije prekrcali i s koje je prvotno upućen poziv pogibelji prema Središnjici.Točan uzrok havarije i potonuća nizozemske brodice koja je u vlasništvu treće osobe, također nizozemskoga državljanina, utvrditi će se očevidom koji provode djelatnici zadarske Kapetanije. Voditelju potonule brodice, J.  K. (rođen 1970. godine) izdan je nalog za komercijalno izranjanje i tegalj plovila, što je isti izvršio tijekom ponedjeljka.

Po okončanju očevida Lučka kapetanija Zadar razmotriti će da li temeljem istražnoga nalaza i u skladu sa Pomorskim Zakonikom postoje elementi za sankcioniranje voditelja i vlasnika nizozemske brodice.

Posljednju dojavu o nezgodi u zadarskom akvatoriju u MRCC Rijeka dojavili su 27. srpnja djelatnici Lučke kapetanije Zadar vezano uz incident kod Maloga Ždrelca. Na mjestu nesreće djelatnici zadarske Lučke kapetanije utvrdili su da je ribarski brod „Marlin“, u vlasništvu pravne osobe iz Hrvatske, s osam članova posade, tijekom plovidbe kanalom Mali Ždrelac iz smjera juga u 07.05 sati udario u svijetleću plutajuću pomorsku oznaku koja je nakon toga potonula, dok je na brodskome trupu nastala manja matrijalna šteta, oguljotina boje i manje udubljenje brodske oplate iznad razine mora. Brod je u plovnome stanju i nema ozlijeđenih članova posade. Utvrđeno je da nema onečišćenja mora niti morskog okoliša pa je osuguran nesmetan nastavak plovidbe kanalom Mali Ždrelac.