Učenici OŠ V. Nazora u Neviđanima prikupili 3500 kn za djecu u Burkini Faso

Učenici OŠ V. Nazora u Neviđanima prikupili 3500 kn za djecu u Burkini Faso

PREKO/NEVIĐANE – Program “Škole za Afriku” pokazuje koliko mašte i solidarnosti kriju dječja srca. Njegova velika vrijednost jest u tome što potiče na solidarnost kroz obrazovanje o pravima djece u svijetu. Škole i vrtići koji u njemu sudjeluju svakodnevno nas izvještavaju o akcijama koje su djeca organizirala kako bi pomogla da se školuju njihovi vršnjaci u Africi. Sve pohvale za njihov trud, ali i sjajne ideje kojima nas svaki put oduševe i dirnu“, kazala je prilikom posjeta OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić.

Učenici iz Neviđana i okolnih mjesta ove su školske godine prikupili 3500 kuna kako bi pomogli svojim vršnjacima u Burkini Faso. Uz podršku svojih nastavnika, organizirali su prodajne izložbe vlastitih radova, predavanja i različite akcije, stariji učenici program su predstavljali mlađima, odvajali od svog džeparca, a sve s ciljem da omoguće školovanje djeci u jednoj od zemalja s najnižim postotkom djece uključene u osnovnoškolsko obrazovanje. Zbog sjajnih rezultata koje su postigli u samo jednoj školskoj godini, predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić upoznala ih je s UNICEF-ovim aktivnostima te im uručila zahvalnicu za solidarnost i trud koji su uložili kako bi pomogli djevojčicama i dječacima u Burkini Faso.

U programu ove godine sudjeluje čak 215 škola i 80 dječjih vrtića iz cijele Hrvatske. Više od 80.000 djece i mladih, zajedno sa svojim učiteljima, nastavnicima, roditeljima i lokalnom zajednicom, pomaže ostvariti prava djece Burkine Faso te izgraditi sigurno mjesto za igru i učenje. Provedbom programa djeca ujedno stječu znanja o dječjim pravima, humanosti, solidarnosti i toleranciji, kao i važnosti koju obrazovanje ima za njihov život.

U prikupljanju pomoći za 13 najugroženijih zemalja afričkog kontinenta danas sudjeluje 27 razvijenih zemalja diljem svijeta u kojima je do sada prikupljeno više od 185 milijuna američkih dolara. Brojne su škole sagrađene, a postojeće obnovljene. Djeci je osiguran pristup čistoj, pitkoj vodi i sanitarnim prostorijama, podignuta su školska igrališta, a učionice opremljene potrebnim edukacijskim materijalima, školskim klupama i stolicama. Otvoreni su centri za rani odgoj i obrazovanje za najmlađu djecu, a djeca koja su prekinula školovanje ili su bila primorana raditi dobila su priliku pohađati centre za alternativno obrazovanje. Zahvaljujući UNICEF-ovu programu „Škole za Afriku“, više od 28 milijuna djece u proteklih je deset godina dobilo priliku ići u školu i time ostvariti sigurniju budućnost.