Khan: Nauta Lamjana uskoro izlazi iz stečaja

Khan: Nauta Lamjana uskoro izlazi iz stečaja

KALI/PREKO – Dobru, financijski gledano najbolju, remontnu sezonu u zadnjih pet godina, stečajni upravitelj Naute Lamjane Alein Khan i radnici s njihovim kooperantima i brodarima proslavili su domjenkom na kojem se služila pečena janjetina i druge delicije. Khan je tu prigodu iskoristio za najavu da bi na jesen ili do kraja ove godine kaljski škver mogao izići iz stečaja, piše Zadarski list.
 
– Iako se lani, kad sam dolazio u brodogradilište, činilo kako je jedini izlaz likvidacija tvrtke, situacija se u narednim mjesecima promijenila na bolje, a otvorile su se i neke tada nepredvidive prilike. Uz pomoć i podršku vlasnika i vjerovnika, tvrtka je konsolidirana, a kako stvari sada stoje, završetak stečajnog postupka mogao bi biti na jesen, mjesec prije ili kasnije, rekao nam je Alein Khan ističući kako su interne proslave po završetku uspješne sezone u kaljskom škveru bile tradicija i prije nego su se našli u teškoj poslovnoj krizi kojoj se sada naslućuje kraj.
 
No, nakon 9. srpnja kad će se održati Skupština društva i stečajni upravitelj predložiti stečajni plan za izlazak iz stečajnog postupka, očuvanja koncesije, proizvodnje i radnih mjesta u ovoj otočnoj tvrtki, koja ima veliki značaj za mještane Ugljana i Pašmana, znat će se puno više.
 
– Potrebno je istaknuti i dobar rad komercijale te motiviranost radnika što nikada ranije ovdje nije bio slučaj. U odnosu na proteklu remontu sezonu ove godine ostvarit ćemo 30 posto veće prihode, a predviđena dobit na kraju lipnja iznosit će oko 1,2 milijuna kuna. I prema nepotpunim pokazateljima razvidno je da tvrtka može opstati na tržištu uz ovaj broj zaposlenih i razinu troškova, naglašava Khan te iznosi da se mjesečno za plaće i prijevozne troškove radnika izdvaja oko 200.000 kuna.
 
Stečajni upravitelj iznio je i podatak da je u ovoj remontnoj sezoni odrađeno ukupno 97 malih brodova za što je naplaćeno 5.197.401,17 kuna plus PDV dok se prihodi od velikih brodova na vezu, kao što je norveški Atlantic Navigator i ciparska Regina dela Pace, uz sredstva osiguranja plaćaju u obrocima.