HTV-ova “Seoska gozba” u Kraju na otoku Pašmanu

HTV-ova “Seoska gozba” u Kraju na otoku Pašmanu

PREKO/KRAJ – Treća sezona “Seoske gozbe”, gastro-putopisno-dokumentarnog projekta koji se od večeras se ponovno emitira na Prvom programu HTV-a, prvi put će posjetiti Zadarsku županiju, i to otok Pašman i Ravne kotare.

U projektu koji je sastavljen od sedam emisija sudjelovat će obiteljska poljoprivredna gospodarstva Rozalinde Banić iz Kraja na Pašmanu, Dušanke Škaulj iz Nadina, Ivke Sever iz sela Lepšića kraj Ivanić Grada, Biserke Moravec iz Nove Vesi Petrijanečke kraj Varaždina, Jasminke Nemec iz Bakovčice kraj Koprivnice, Nataše Tvrdić iz Grohota na Šolti i Aleksandre Pekica iz iz sela Pekici kraj Svetvinčenta u Istri.

Ekipa HTV-a na otoku Pašmanu boravila je sredinom siječnja, a obitelj Rozalinde Banić, vlasnice OPG-a Lanđin i nositeljice oznake Hrvatski otočni proizvod, potrudila se da im boravak učini što raznovrsnijim i nezaboravnim.

– Moje kolegice iz emisije i brojna ekipa HTV-a bili su smješteni u Pašmanu i Tkonu, gdje su im kulturno-zabavni program dobrodošlice pripremile članice KUD-a Kunjke. Sljedeći dan brodom smo ih provezli oko otoka, vidjeli su kako moj otac vadi mreže iz mora i posjetili uvalu Lanđin gdje moja obitelj ima ribarsku kuću, kaže Rozalinda Banić te otkriva kako je za svoje gošće pripremila jela po recepturi zasnovanoj na pašmanskoj tradiciji, poštujući pravila emisije da sva hrana potječe iz njezinog OPG-a. Tako je za predjelo spremila riblju juhu, za glavno jelo rošpu (grdobinu) umotanu u pršutu i punjene lignje s kozicama na gradelama, brosku na suho i za desert  tortu s ovčjim sirom i  magunjama.

U svakoj emisiji domaćice s ostalih šest gospodarstava dolaze u posjet sedmoj, upoznaju se sa životom i radom na tom gospodarstvu, kao i s kulturnim, povijesnim i tradicijskim posebnostima kraja u kojem se nalazi. Vrhunac svake emisije je večera koju domaćica priređuje svojim gošćama, vodeći pri tome računa da su namirnice koje koristi ili iz njezine vlastite proizvodnje ili iz njezinoga kraja.

Kako ističu na HTV-u, treći ciklus “Seoske gozbe” po mnogočemu je specifičan u odnosu na prethodna dva – namjera im je bila pokazati da zimi život i rad na obiteljskim seoskim gospodarstvima, suprotno predodžbama, ne miruje. Naprotiv, iako su uvjeti daleko od idealnih.

Emisija u kojoj će domaćica biti Rozalinda Banić iz Kraja bit će emitirana 29. travnja.

Seosku gozbu, gastro-putopisno-dokumentarni projekt, prema scenariju Nebojše Tarabe i Miodraga Sile, za HTV radi produkcijska kuća Drugi plan.