Studentima bez X-ice otočne iskaznice

Studentima bez X-ice otočne iskaznice

PREKO – Agencija za obalni linijski pomorski promet 15. rujna 2014. godine obavijestila je javnost da započinje prikupljanje zahtjeva za izdavanje otočnih iskaznica te da studenti nisu dužni podnositi zaseban zahtjev za izdavanje otočne iskaznice jer svoja prava na povlašteni prijevoz ostvaruju uz predočenje studentske iskaznice, odnosno X-ice.

Sukladno Pravilniku o studentskoj ispravi (NN 90/14, nadalje Pravilnik), koji je stupio na snagu u kolovozu 2014. godine, studentska iskaznica izdaje se svim studentima upisanim na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj, a sadrži među ostalim čip i magnetsku traku. Međutim, postojeće studentske isprave izdane do stupanja na snagu Pravilnika vrijede do prestanka statusa studenta nositelja takve isprave. Tako se pojavio određeni broj studenata koji nemaju funkcionalnu studentsku iskaznicu (nadalje X-ica) koja bi se mogla koristiti za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz kao i studenata čije X-ice imaju određene tehničke nedostatke.

Kako bi se i tim studentima omogućilo korištenje povlastica koje ih pripadaju, svi oni koji iz bilo kojeg razloga ne mogu ishoditi tehnički funkcionalnu X-icu, pozivaju se da predaju zahtjev za izdavanje otočne iskaznice za studente.

Opširnije na mrežnim stranicama Agencije za obalni linijski pomorski promet http://www.agencija-zolpp.hr/tabid/1534/articleType/ArticleView/articleId/1226/OSTVARIVANJE-PRAVA-NA-POVLATENI-PRIJEVOZ–STUDENATA.aspx