Očuvanje malog ribolova podržala Europska federacija otoka

Očuvanje malog ribolova podržala Europska federacija otoka

PREKO – Otočni sabor dobio je jednoglasnu potporu svih članica ESIN-a (European Small islands Federation) u rješavanju problema zaštite tradicijskog malog ribolova na otocima i u priobalju. To je vrlo važan korak jer ESIN ima predstavnike u europskom Odboru regija tako da sada, uz naše europarlamentarce, imamo još jednu izravnu potporu u Bruxellesu, kazao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, koji je video-vezom sudjelovao u redovitom mjesečnom sastanku Europske federacije otoka.

Dodaje kako je zaključeno da će se Hrvatskoj u očuvanju tradicijskog malog ribolova pomoći na osnovi pozitivnih iskustava koje su imale Malta i Švedska.  Jedna od točaka dnevnog reda sastanka bila je i potvrda  Otočnom saboru  o pridruživanju projektu SMILEGOV kao promatraču u 2015. godini kako bi omogućio hrvatskim otocima sudjelovanje u razvoju održivih energetskih akcijskih planova. Želja Otočnog sabora, ističe Barić, jest promocija projekta kako bi se što više hrvatskih otoka uključilo u klaster hrvatskih i tuniskih otoka te u budućnosti osnovalo samostalni Hrvatski otočni klaster.

Na sastanku ESIN-a sudjelovali su predstavnici Danske, Finske, Francuske, Irske, Škotske, Švedske, Estonije, Italije i Grčke .