Zaustavimo izolaciju Ugljana i Pašmana!

Zaustavimo izolaciju Ugljana i Pašmana!

PREKO/KUKLJICA – Redukcija trajektnih linija na relaciji Zadar – Preko, uvođenje otočnih iskaznica, nemogućnost putovanja na druge otoke po povlaštenoj cijeni, loša međumjesna povezanost lokalnim autobusima, problem preskupog parkiranja u Preku, samo je dio tema zbog kojih su se u srijedu navečer u Kukljici okupili predstavnici svih mjesta otoka Ugljana i Pašmana.

Kap koja je prelila čašu nezadovoljstva i pokrenula na Facebooku inicijativu Zaustavimo izolaciju otoka Ugljana i Pašmana! bila je objava prijedloga novog režima plovidbe trajekata na relacija Zadar – Preko. Navodeći niz primjera kojima se u posljednjih mjesec dana, otkad se za kupnju karte po povlaštenoj cijeni koristi Otočna iskaznica, boduli smatraju da Otočna iskaznica nije zakonski dokument o dokazivanju prebivališta i kao takva ne može biti osnova za korištenje prava iz Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu. Predlažu da se ukine ograničavanje broja dnevnih putovanja i u trajektima uvedu kontrolori te tako spriječi zloupotreba povlaštenih karata, da se ponovno uvedu povlaštene cijene za putovanja na druge otoke, a potrebno je, tvrde, i riješiti problem onih koji su prijavljeni na otoku, a žive u drugim mjestima.

Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić kazao je kako je već s nekoliko strana zatražena ocjena  ustavnosti spornog Pravilnika te dodao da je ministar Siniša Hajdaš Dončić obećao izmjenu mnogih spornih odredaba u Pravilniku. S ništa manje gorčine nije se razgovaralo ni o reduciranju trajektnih linija nakon otvaranja Nove luke Gaženica. Ne udovolji li se zahtjevima otočana da jednak broj linija vozi prema središtu Zadra i Gaženici, spremni su na prosvjede, poručili su. 

Uz mnoge konstruktivne prijedloge o tome kako da se poveća kvaliteta života na otocima, sudionici sastanka, koji je organizirala Udruga Kolibrić iz Preka, predložili su da brodovi koji plove na liniji  Zadar – Rivanj – Sestrunj – Božava – Zverinac pristanu i u Mulinama, a katamarani na liniji Zadar – Iž – Rava u Kukljici. Također, od svojih će načelnika tražiti pomoć u rješavanju problema s lokalnim autobusima koji nisu usklađeni s dolascima i odlascima trajekata.