Hajdaš Dončić: Preku ostaje 15 linija dnevno

Hajdaš Dončić: Preku ostaje 15 linija dnevno

PREKO/ZADAR – Preseljem trajetnog prometa iz središta Zadra u Gaženicu ostat će svih 15 dnevnih linija s Prekom. Trajektne će direktno ići u Gaženicu, a putničke na Poluotok. Koliko će biti jednih, a koliko drugih, ovisit će o dogovoru otočnih općinskih načelnika s Agencijom za obalni linijski promet. Za sufinanciranje nove putničke linije osigurano je milijun eura, a pozivam i gradonačelnika Zadra da se u to uključi – kazao je ministar Siniša Hajdaš Dončić na konferenciji za medije u Zadru.

Natječaj za putničku liniju Zadar – Preko Agencija za obalni linijski promet raspisat će potkraj sljedećeg tjedna, a ime brodara koji će održavati dosadašnju najfrekventniju liniju na Jadranu u najboljem slučaju moglo bi biti poznato sredinom ožujka. Što će biti ako se do preseljenja u Gaženicu ne odabere novi brodar, nitko ne zna, ali već se sada špekulira da će od 15 postojećih linija 11 ići u Gaženicu, a četiri, kao što je bilo i najavljeno, na Poluotok.

Novi koncesionar za putničku liniju morat će imati 400 putničkih mjesta, u obzir dolazi i trajekt, ali on neće prevoziti vozila, odnosno, to će biti moguće samo u prijelaznoj fazi preseljenja trajektnog prometa u Gaženicu, i to u vrijeme tzv. vršnih opeterećenja, tijekom jutra i poslijepodneva, zbog školske djece i radnika. Koncesije za brodski i trajektni promet vrijedit će do 31. prosinca 2016., kada će biti raspisan novi međunarodni natječaj za koncesije svih linija na Jadranu. 

Fotografija Zadarski list