U ožujku kreće natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća

U ožujku kreće natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća

PREKO/ZAGREB – Za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u 2015. godini osigurano je 600 milijuna kuna. Projekti su namijenjeni građanima, poslovnom sektoru, jedinicama lokalne samouprave. Sufinancirat će se sa 40 do 80% sredstava putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Projekti energetske učinkovitosti važni su zato što svaki građanin u svom domu može osjetiti direktnu korist. Obnovom fasade, zamjenom stolarije, postavljanjem solara, podiže se ugodnost prostora i ostvaruju uštede energije, a to znači manje režije i više novca u kućnom budžetu. Zato ćemo projekte energetske obnove obiteljskih kuća učiniti još jednostavnijim, bržim i za građane jeftinijim. Omogućit ćemo da se prijave svi građani iz bilo kojeg dijela Hrvatske, da bespovratna sredstva dobiju po jednakim i transparentnim kriterijima i uz jednaku, transparentnu proceduru. Ove godine osigurali smo sredstva za odobrenje i do 10.000 projekata kako bi svi koji žele dobili mogućnost da obnove svoje kuće“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović prilikom predstavljanja projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša koji će se sufinancirati ove godine.

Kako bi se omogućilo da se svi zainteresirani informiraju o projektima i načinu  na koji mogu dobiti bespovratna sredstva, Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 16 gradova diljem Hrvatske održat će sastanke sa predstavnicima lokalne samouprave te tribine za građane.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti pripremio je u 2015. godini 36 javnih  poziva i natječaja. Uz nastavak Vladinih programa energetske obnove višestambeniih zgrada i obiteljskih kuća, ove godine bit će objavljen natječaj i za komercijalne zgrade. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti i hoteli, trgovački centri, skladišta, poslovne zgrade, banke i drugi, te realizacijom projekata ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvjete rada. 

Jedinice lokalne samouprave mogu dobiti sredstva za projekte energetske učinkovitosti i uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Nastavljaju se projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike, a od ove godine i za građane. 

Projekt za koji je do sada iskazan najveći interes i najveće zanimanje je energetska obnova obiteljskih kuća. Ministar Zmajlović istaknuo je da se ove godine mijenja natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata obnove obiteljskih kuća učinilo jednostavnijom i bržom. Natječaj za obnovu obiteljskih kuća ići će početkom ožujka. Prijave će od ove godine umjesto preko jedinica lokalne samouprave ići direktno u Fond i moći će se prijaviti svi građani iz svih dijelova Hrvatske. 

Novost za građane ove godine je i pokretanje novog programa sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a poticaji će iznositi 800 kuna. Javni poziv predviđen je u svibnju.

„Uz 600 milijuna kuna subvencija od 40 do 80% govorimo o investicijama ukupne vrijednosti preko milijardu i 200 milijuna kuna. Uz korist za okoliš i građane, to znači posao i radna mjesta za naše gospodarstvo, građevinski sektor i obrtnike“ – naglasio je ministar Zmajlović.