“Otočna iskaznica nije zakonski dokument o dokazivanju prebivališta”

“Otočna iskaznica nije zakonski dokument o dokazivanju prebivališta”

PREKO/ZADAR – Umjesto da spaja, Pravilnik razdvaja otoke. Osobito male koji pripadaju nekoj većoj jedinici lokalne samouprave, poput Sestrunja, Rivnja, Zverinca, Oliba ili Silbe, kazao je Ivo Šužberić, predsjednik Mjesnog odbora Sestrunj, govoreći na konferenciji za medije na kojoj je Otočni sabor još jednom upozorio na potrebu izmjena Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni pomorski prijevoz.

Da bi stanovnici Sestrunja i Rivnja došli do Preka, svoga općinskog središta, moraju putovati preko Zadra i za taj dio puta platiti punu cijenu karte. Isto je i s poduzetnicima koji opskrbljuju više otoka i zbog toga će, najavljuju, morati povisiti cijene. Otočni sabor u prosincu je zatražio ocjenu ustavnosti Pravilnika, a prema riječima predsjednika udruge Denisa Barića, to su učinili i neki poduzetnici.

– Ograničiti odlazak na kopno po povlaštenim uvjetima ponižavajuće je i poražavajuće jer se pravo na povlašteni prijevoz ostvaruje otočnom iskaznicom, što je u suprotnosti sa Zakonom o osobnoj iskaznici, rekao je Barić te dodao da otočna iskaznica nije zakonski dokument o dokazivanju prebivališta i kao takva ne može biti dokument za korištenje prava iz Pravilnika za povlašteni prijevoz u pomorskom prijevozu.