Vrijedna donacija „Od srca srcu“ Katice Marfat ordinaciji opće medicine Ugljan

Vrijedna donacija „Od srca srcu“ Katice Marfat ordinaciji opće medicine Ugljan

PREKO/UGLJAN – Na prigodnoj primopredaji u Ordinaciji za opću medicinu Zvonimira Mišlova dr. spec. opće medicine u mjestu Ugljan, mještanka Katica Marfat donirala je dijagnostičko terapijski  uređaj AED – defibrilator vrijedan 20-ak tisuća kuna, mobilni uređaj koji služi pri intervencijama akutnih stanja srca vitalnog organa u čovječjem organizmu. Ordinacija na Ugljanu sad je bogatija za vrijedan defibrilator koji će umnogome pomoći u spašavanju ljudskih života. 

– Defibrilator je dar od srca za srce, velika pomoć u dijagnosticiranju i terapiji pri reanimaciji akutnih stanja srca. U Americi sam 35 godina radila u klinici na odjelu za bolesti srca i ovakav uređaj je velike pomoći medicinskom osoblju, a pokazuje na što je potrebno prvo obratiti pažnju kad dođe do kardiovaskularnih problema kod bolesnika. Uočila sam da ordinacija u Ugljanu nema taj uređaj i u dogovoru s  ljubaznim dr. Mišlovim odlučila sam se na donaciju. Mišljenja sam da je u očuvanju zdravlja važna prevencija i edukacija ljudi svih dobnih skupina za samo pomoć, bilo da se radi o srčanim bolestima, moždanom udaru, utapljanju ili lomu udova. Vrlo je važna prva pomoć koja se pruži bolesniku na mjestu događaja dok ne stigne u bolnicu. Eto, to je bio jedan o motiva kad sam se odlučila za donaciju ordinaciji opće medicine u Ugljanu, toplim riječima rekla nam je vedra Katica Marfat (59) iz Ugljana. 

Dr. Zvonimir Mišlov zahvalio se Katici Marfat na defibrilatoru koji će pomoći kod hitnih intervencija. – Ovaj uređaj posjeduje Hitna pomoć za otoke Ugljan i Pašman, ali je vrlo važno da postane standard pri opremanju ordinacija opće medicine. Ambulanta Ugljan pokriva još i mjesta Lukoran te otoke Rivanj i Sestrunj, gdje se teže dolazi ako vremenske prilike nisu povoljne. Ugljan je turističko mjesto s više od 100 000 noćenja, i pomorski punkt gdje nautičari rado dolaze zbog lijepih prirodnih uvala. Samim time i pritisak na ambulantu je velik, pa je defibrilator velika pomoć u radu i zbrinjavaju pacijenata, naglasio je dr. Mišlov.  

Pohvalio je odličnu suradnju s Medicinskom školom Ante Kuzmanića iz Zadra, na čelu s ravnateljem Davorom Vidakovićem, jer su kadrovi prva razina u kvalitetnoj medicinskoj skrbi. Otok je osjetljiva cjelina zbog svoje geografske udaljenosti od kopna i bolničkih ustanova. Nakon kadrova slijedi konstantna edukacije medicinskog osoblja i nabave potrebne opreme. 

Profesor Vidaković, također se zahvalio na doniranom uređaju. Podsjetio je i kako je prije desetak godina suprug donatorice Antony Marfat dao svoj vrijedan prilog u obnovi Područne škole OŠ „Valentin Klarin“ u mjestu Ugljan, povezujući tako iseljenu i domovinsku Hrvatsku. 

U ime načelnika Općine Preko Ante Jerolimova, riječi zahvale Katici Marfat uputio je voditelj Odsjeka za EU fondove i gospodarstvo Ante Župan, naglasivši važnost pružanja kvalitetnije medicinske skrbi otočanima s novim AED uređajem.
– Svaka donacija je dobrodošla, pogotovo u ovim financijski zahtjevnim vremenima. Ovaj aparat bit će od velike koristi ordinaciji dr. Mišlova koji pokriva veliki prostor naše općine, a iskreno se nadam da će biti što manje potrebe za korištenjem defibrilatora, ujedno i da će općenito biti manje potrebe za hitnim liječničkim intervencijama. Ipak, s obzirom na specifičnost rada na otocima, ali i na veliki broj turista u sezoni, dobro je imati kvalitetnu opremu kako bi spriječili bilo kakve potencijalne probleme.
 
tekst i foto: Jasna Marcelić