Zaklada Kajo Dadić uvrstila Preko u program “Aktivni u zajednici”

Zaklada Kajo Dadić uvrstila Preko u program “Aktivni u zajednici”

PREKO – Nakon provedenog javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u provedbi programa „Aktivni u zajednici“, Zaklada Kajo Dadić iz Splita odabrala je 15 lokalnih zajednica iz pet županija u kojima će zajedno s lokalnim dionicima provoditi aktivnosti programa s ciljem povećanja društvenog kapitala i razvoja kulture davanja.

Uz Posedarje, Benkovac i Gračac/Srb, u Zadarskoj županiji odabrano je Preko, a upraviteljica zaklade Rada Mužinić sastala se danas u Preku s predstavnicima dviju udruga, TZO Preko i POU Dom na žalu.

Kako je pojasnila upraviteljica Mužinić, cilj programa „Aktivni u zajednici“ osnaživanje je društvenog kapitala lokalnih zajednica i stvaranje svojevrsne aktivne grupe građana. Temeljem iskazanog interesa, Zaklada će raditi sa zainteresiranim predstavnicima udruga i ustanova na analizi potreba i specifičnih problema lokalne zajednice, poput stvaranja novih javnih prostora, potreba za modernizacijom objekata društvene infrastrukture, unapređenja okoliša, socijalnih i humanitarnih pitanja…

Pozivaju se stoga svi zainteresirani da se uključe s idejama, prijedlozima i planovima, da doprinesu programu „Aktivni u zajednici“  kako bi potaknuli svoju lokalnu zajednicu u aktiviranju potencijala koji će pridonijeti promjenama na bolje.

Kako bi se utvrdilo stanje društvenog kapitala, Zaklada Kajo Dadić poziva zainteresirane da ispune on line upitnik koji je namijenjen svim strukturama stanovništva lokalnih zajednica i sastoji se od 30 pitanja. Anketiranje je anonimno!
 
Zakladu Kajo Dadić osnovala je 2005. godine Udruga MI iz Splita u znak zahvalnosti privatnom donatoru – filantropu Kaji Dadiću koji joj je u humanitarne svrhe darovao svoje nekretnine. U vremenu opterećenom materijalnim vrijednostima i tržišnom utakmicom, Kajo Dadić želio je svojim postupkom pomoći drugima.
 
Dobročinitelji ne trebaju biti anonimne osobe, a humanitarno djelovanje postaje čin koji postaje najbolji primjer i smjernica ponašanja mnogim drugim ljudima koji u sebi nose klicu želje za širim društveno korisnim djelovanjem. Uz promociju i razvoj filantropije te stipendiranjem studenata, Zaklada Kajo Dadić je dugogodišnji partner Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u razvoju civilnoga društva. Putem natječaja financiraju se građanske inicijative te pomaže rad različitih udruga koje djeluju za opće dobro na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Ličko-senjske županije.