KUD sv. Mihovil u Ždrelcu izveo oratorij „Muka čovika na školju“

KUD sv. Mihovil u Ždrelcu izveo oratorij „Muka čovika na školju“

POLJANA – Kao uvod u Veliki tjedan, večer uoči Cvjetnice KUD sv. Mihovil iz Poljane izveo je u Župnoj crkvi sv. Luke u Ždrelcu korizmeni oratorij „Muka čovika na školju“, koji je 2013. godine napisala voditeljica KUD-a Biserka Perić.

Napjevi u koje je autorica utkala tradiciju otočnoga pučkoga pjevanja u izvedbi članova KUD-a sv. Mihovil prenijeli su i ovoga puta duboke emocije prožete životom „čovika na školju“ na publiku koja je ispunila crkvu sv. Luke.

-“Muku“ izvodimo od 2014., gostovali smo dosad u mnogim dijelovima Hrvatske i uvijek su ti nastupi ispunjeni velikim emocijama kako nas koji pjevamo, tako i publike za koju nastupamo. „Muku čovika  na školju ” napisala samu u jednom dahu, i do sada još nisam ispravila niti jednu jedinu riječ. Meni kao rođenoj otočanki, odgojenoj u otočnom načinu življenja, gdje se običaji tijesno isprepliću s kršćanskom tradicijom, bila je želja da se svaki otočanin prepozna u svakom stihu, u svakoj izgovorenoj riječi i izvornom napjevu. Ovaj prikaz utjelovljuje mukotrpan život otočana, ali i nepokolebljivu vjeru u Božju ljubav. Sva zla svijeta ne mogu nas slomiti jer je naše uvjerenje čvrsto i nepokolebljivo da je Božje djelo jedini i  jedinstveni čin s puno ljubavi za sve ljude svijeta, ma gdje se ono nalazilo, poručuje gospođa Perić te napominje da su u dosadašnjim nastupima, bez obzira na čakavski jezik, svi dobro razumjeli poruku „Muke čovika na školju“ .

Kud sv. Mihovil iz Poljane, koji je lani nagrađen godišnjim priznanjem Općine Preko za promociju kulturne baštine i očuvanje narodnih običaja, nedavno je snimio CD “Poljana u pismi” sa 16 pjesama, koji će javnosti predstaviti 6. svibnja u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru.

Voljeli bi, dodaje gospođa Perić, jednoga dana na nosač zvuka prenijeti i „Muku čovika na školju“, da ga približe mlađim naraštajima, ali to je zasad daleki san koji ovisi ponajprije o financijama.