Dan narcisa: Udruge Ugljana i Pašmana prikupile 15.700 kuna

Dan narcisa: Udruge Ugljana i Pašmana prikupile 15.700 kuna

KALI – U desetoj, jubilarnoj javnozdravstvenoj akciji Dan narcisa, koja se za otoke Ugljan i Pašman u subotu održala u Kalima, prikupljeno je 15.700 kuna.

Pod motom “Zdravlje – svjetlo života”, u akciji koju već cijelo desetljeće u suradnji s organizacijama Europa Donna i zadarskom Ligom protiv raka organizira Vesna Benić, sudjelovale su udruge žena Kančuolica iz Kali, Posestrine i pobratimi iz Kali, Luzor iz  Preka, KUD Sv.  Ante iz Lukorana, Sv. Fume iz Sutomišćice, Điran i Aria iz Ugljana , Kukljica i KUD Kukljica te Levanda i KUD Sv. Luka iz Ždrelca.

Kako je naglasila dr. Silvestra Kolega, nisu bila samo financijska sredstva već cilj ove iznimno važne humanitarne akcije i kampanje, koja se svaki put održava prve proljetne subote, a posvećena je ženama oboljelima od raka dojke, jest ukazati na preventivne preglede jer su pojavnost i smrtnost žena od raka dojke u Hrvatskoj, nažalost, i dalje u porastu. Svake godine od raka dojke u Hrvatskoj oboli više od 2500, a umire više od 1000 žena, istaknuto je, a rano otkrivanje raka, u početnom stadiju,ima visok postotak izlječenja.

Na to je upozorila i kaljska liječnice opće prakse dr. Silvestra Kolega, koja je kazala kako se žene Ugljana i Pašmana odazivaju na mamografske preglede obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, ali je i naglasila kako je važno da žene svakodnevno rade samopreglede.

– Ako postoje neke nepoznanice oko samopregleda, mi uvijek stojimo na raspolaganju i pozivamo žene da nam se jave. Nažalost, oboljevanje od raka dojke i drugih malignih bolesti u našoj je županiji u porastu, a porazno je da vrlo često od potvrde dijagnoze do početka liječenja pacijenti nekad čekaju i više od dva mjeseca. Naš je sustav bolestan i trebamo mu pomoći! Mi u Zadarskoj županiji zaslužujemo da dobijemo aparat za zračenje i onkološki odjel koji će moći kvalitetno pratiti oboljele od malignih bolesti, poručila je dr. Kolega te dodala kako je u posljednje tri godine u njezinoj ordinaciji povećanje oboljenja od malignih bolesti dosegnulo povećanje od gotovo 300 posto, a među najčešćim bolestima su rak debelog crijeva, rak dojke i melanom.

Kako je bilo na Danu narcisa u Kalima, pogledajte u FOTOGALERIJI