Predstavljen priručnik i vodič za pametno upravljanje vodom

Predstavljen priručnik i vodič za pametno upravljanje vodom

PREKO – U Kući Europe u Zagrebu eurozastupnik Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za europske otoke, predstavio je priručnik „Izazov: uštedi vodu – vodič za pametno upravljanje vodom“ uz koji sve otočne i kopnene zajednice mogu uštedjeti čak četvrtinu vode! 

Priručnik je rezultat međunarodnog projekta „Water Saving Challenge“ (WaSaC) koji je lani, simbolično, na Svjetski dan voda 22. ožujka, pokrenut u suradnji s Kraljevskim tehnološkim institutom u Stockholmu. 

Projekt obuhvaća osam otoka iz četiri države Europske unije: po dva iz Grčke, Francuske, Irske te Vis i Lastovo iz Hrvatske. 

– Naš priručnik „Izazov: uštedi vodu – vodič za pametno upravljanje vodom“ temelji se na  jednogodišnjem istraživanju i timskom radu te dokazuje da SVAKI otok, baš kao i kopnena zajednica, može uštedjeti vodu! Ta štednja ne podrazumijeva oskudicu nego racionalno upravljanje vodom kroz primjenu tehnologije i utjecanja na svakodnevne ljudske navike, što naša rješenja čini dugoročnima i održivima, rekao je Picula predstavljajući priručnik u kojemu su sjedinjeni konkretni primjeri kako svatko od nas može uštedjeti vodu, zajedno s iskustvom otočana koji dolaze s osam otoka.

U jednogodišnjoj studiji i radu na terenu, sudionici projekta utvrdili su da se na svih osam otoka na godinu uštedi 200 milijuna litara vode, da se potrošnja struje smanji za 470.000 kWh, a emisija ugljičnog dioksida za 42.000 kilograma! Kada bi se njihovo znanje o štednji vode prenijelo na svih 2136 europskih otoka i njihovo stanovništvo, uštede u vodi, struji i emisiji stakleničnih plinova bile bi goleme. 

Među konkretnim primjerima koji se mogu pronaći u priručniku su, primjerice, WiCi – autohtoni francuski proizvod – voda koja se koristi za pranje ruku čuva se u vodokotliću. Funkcionira tako da se sljedeći put kad se ispere toalet koristi ta voda od pranja ruku. Budući da godišnje ispiranjem trošimo oko 10.000 litara vode po osobi, ovakva opskrba vode iz vodokotlića koji je ujedno i umivaonik, predstavlja pametnu uštedu vode. Drugi odličan primjer su grčki hoteli koji potiču goste na štednju vode tako da im za svaku ušteđenu kap, poklanjaju besplatne vaučere za hotelske usluge. 

Na predstavljanju su bili Christian Pleijel s Kraljevskog instituta za tehnologiju u Stockholmu, Mairtin O’Melaoid iz Irske iz Europske federacije malih otoka (ESIN), Denis Bredin iz Francuske, iz Udruženja „Iles du Ponant“, Panagiotis Zorlos, Centar za izvore i štednju obnovljivih izvora energije (CRES) iz Atene, te Lučijano Sangaleti, direktor Komunalca Lastovo, koji je rekao da su u projektu išli na dva načina.

– Jedan je bio zadirati u sustav vodopskrbe, a drugi u ponašanje otočana koji žive na otoku, ali i onih koji dolaze samo kao turisti. Rješenje je u ljudima koji izdaju apartmane, ugostiteljima, hotelima… trebamo ih senzibilizirati da štedimo vodu koju neracionalno trošimo! O otocima se dosad govorilo samo ljeti, a zbog ovog projekta konačno i mi kao otočani imamo priliku reći svoje stajalište i iznijeti vlastita rješenja, dodao je Sangaleti.
 
Projekt „Water Saving Challenge“ potkraj prošle godine dobio je prestižnu nagradu „Greening Islands“ u kategoriji održivog upravljanja vodom. 

Priručnik o štednji vode možete besplatno skinuti na LINKU