Preški slikari amateri: Slikanje nas usrećuje i donosi mir!

Preški slikari amateri: Slikanje nas usrećuje i donosi mir!

PREKO – Otvaranjem izložbe osmero preških slikara amatera, polaznika tečaja slikarstva Tomislava Košte, u petak navečer u POU Domu na žalu počeo je predbožićni program “Prosinac u Općini Preko”.

Dugogodišnje bavljenje likovnom umjetnošću osmero autora predstavilo je na 32 slike različitih motiva i tehnika. Mercedes Ceda Barić, Sonja Kačan, Evelin Dorkin  Gregov, Goran Kovačić, Marlen Valčić, Zlata Mašina, Katarina Kraljev i Marina Višić čine jezgro, kako je kazao Tomislav Košta, grupe preških umjetnika koji od 2010. godine pohađaju tečaj slikarstva. Najprije u Domu na žalu, da bi se kasnije svi preselili u Koštin atelje ili, pak, u kreativnu samoću svojih prostora.

– Hvala vam na upornosti i hvala što se u sebi sačuvali zrno djeteta. Nadam se da ćemo biti i dalje uporni i da će ovakve izložbe postati tradicija. Inspiraciju čovjek nalazi tamo gdje živi, i to je logično. Ne treba se truditi biti netko drugi nego slijediti svoje snove i porive. A i pojam amaterizma treba shvatiti uvjetno jer ni moje ni vaše slike nikada neće završiti u Louvreu. Vama je slikanje hobi, meni je posao. I dok vas to ispunjava i čini sretnima, uživajte, rekao je otvarajući izložbu Tomislav Košta.

Mercedes Ceda Barić počela se baviti slikarstvom 2013. godine. Većinom radi ulja na platnu, a dosad ih je izlagala tri puta. Osim slikanja, piše poeziju, 2003. godine objavila je zbirku pjesama “Nis sve vazelea”, a 2005 „Moje grunice“.

Sonja Kačan pohađa radionicu slikanja Tomislava Košte već et godina. Prema vlastitim riječima, u slikanju pronalazi mir, ovo joj je treća izložba. Bavi se i pisanjem poezije i proze.

Evelin Dorkin Gregov dugo je živjela u Americi i uvijek imala tajnu želju okušati se u slikarstvu. To joj se ostvarilo 2010. godine kada je počela pohađati tečaj slikanja Tomislava Košta. Radi tehnikom ulja na platnu, a dosad je izlagala na nekoliko skupnih izložaba. 

Goran Kovačić interes za slikarstvo ima od djetinjstva. Aktivan je na mnogo područja pa se ne stigne intenzivnije baviti  svojim omiljenim hobijem slikanjem. Slika more, brodove, portrete, dalmatinski krajolik. Ovoga puta izložio je slike iz ciklusa “Ljepota žene”.

Marlen Valčić rođena  je u Berlinu, a već godinama živi na Ugljanu. Najčešće slika uljem na platnu. Radovi su joj prožeti motivima mora i prirodnim  ljepotama. Od 2008. godine članica je Udruge Ars Uljan.  Svoje radove izlagala je  od 2000. godine na 19 skupnih i  samostalnih  izložaba.

Zlata Mašina godinama se bavila aranžiranjem prešanog suhog cvijeća na kartonskoj toniranoj podlozi. Od  2010. godine  uključena je u likovnu  radionicu Tomislava Košte i radi u tehnici ulja na platnu. Izlagala je na nekoliko skupnih izložaba u Preku.

Katarina Kraljev profesorica je njemačkog i engleskog jezika i književnosti. Slikarstvom se bavi od 2009. godine. Dosad je izlagala na šest skupnih izložaba kao članica likovne Udruge Ars Uljan te likovne Udruge Ars Forum Zadar. Izložila je slike u tehnici ulja na platnu.

Marina Višić živi u Preku od  2007. godine, majka je trojice sinova. Slikarstvom se bavi nekoliko godina, izlagala je na skupnim izložbama u Preku. Izložila je ulja na platnu nastala 2016. i 2017. godine.

U programu otvaranja članice Udruge žena Luzor otpjevale su pjesme „Zdravo da si, moje selo malo” i  „Otočanin“, a stihove pjesama “Žudnja” i “Čekajući san” Sonje Kačan kazivala je Anđela Funčić.

Izložba je prodajna, a radovi se mogu razgledati do kraja prosinca.