Projekt štednje vode na otocima najbolji u kategoriji održivog upravljanja

Projekt štednje vode na otocima najbolji u kategoriji održivog upravljanja

PREKO – Water Saving Challenge (izazov štednje vode na otocima), zajednički projekt eurozastupnika Tonina Picule i Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma, izabran je za najbolji projekt u kategoriji održivog upravljanja vodom u sklopu “The Greening Islands Award” ove subote na talijanskom otoku Favignana.

Natječaj je organiziran u sklopu Međunarodne konferencija Greening The Islands, koja okuplja stručnjake iz područja održivog razvoja specijalizirane za otočne zajednice, a koja se ove godine održava  na otočiću Favignana nadomak Siciliji 3. i 4. studenoga. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: obnovljiva energija i energetska učinkovitost, održiva mobilnost/prijevoz te održivo upravljanje vodom. Pobjednike se odabire temeljem glasova žirija te broja glasova stručne javnosti koja je glasovala u internoj online anketi.

Ovogodišnji žiri odabrao je Water Saving Challenge projekt za najbolji ovogodišnji projekt u kategoriji održivog upravljanja vodom ocijenivši da je riječ o projektu, čiji su glavni nositelji sami otočani,koji  ima najveći potencijal za uspješnu primjenu na najvećem broju otoka. WASAC projekt izabran je u oštroj konkurenciji projekata među kojima su se našli i milijunski infrastrukturni projekti.

Water Saving Challenge projekt okuplja osam europskih otoka iz Grčke, Francuske, Irske te Vis i Lastovo iz Hrvatske koji, kombinirajući vlastita iskustva i znanja, kreiraju jedinstven model održivog upravljanja vodnim resursima temeljen na inovativnim tehnologijama i politikama. Upravo je Komiža na otoku Visu bila domaćin središnjoj projektnoj konferenciji ovog rujna, gdje su predstavnici svih osam otoka postavili temelj modelu koji je su stručnjaci nagradili. Projekt se nastavlja i u sljedećoj godini, kada se očekuje predstavljanje priručnika i postavljenje web stranice u Bruxellesu i Zagrebu.

– Ovo nagrada otočnom znanju, vještini i predanosti napretku vlastite zajednice, potvrđuje da je koncept pametnih otoka zaživio. Čestitam svim otočanima koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme i posvetili ga ovom projektu, a napose našim Lastovcima i Višanima. Oni su dali neprocjenjiv doprinos uime hrvatskih otoka, kazao je zastupnik Picula povodom dodijeljene nagrade WASAC projektu.

Zastupnik Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, pokrenuo je početkom godine WASAC projekt u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma kao praktičan primjer kako sami otočani mogu biti kreatori rješenja za otočne, ali i kopnene probleme. Upravo je komponenta koja je otočane stavila u fokus kreiranja primjenjivih rješenja osigurala projektu prestižnu nagradu.

Podsjetimo, u hrvatskoj otočnoj delegaciji na predstavljanju projekta u ožujku ove godine bila je i naša redakcija te Lucija Hajdić iz NP Mljet, Nikolina Baković iz PP Telašćica, Nastja Logar iz Udruge Sunce, Sergej Vlahov, vlasnik hotela na Ižu, Goran Franić, predsjednik MO Prvić Šepurine, Marija Rogić iz LAG-a 5 iz Orebića te prof. dr. Vladimir Skračić iz Zadra, predsjednik Udruge Kurnatara, koji se, uz znanstvenu karijeru na Sveučilištu Zadar, cijeli život bavi otocima.