Proizvođači sa 15-ak otoka na svečanoj dodjeli HOP-a u Preku

Proizvođači sa 15-ak otoka na svečanoj dodjeli HOP-a u Preku

PREKO – Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac uručila je u petak navečer u Preku priznanja oznake kvalitete Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu 73 proizvođača za 141 proizvod i proizvodnu liniju.

Govoreći o kvaliteti autohtonih otočnih proizvoda, ministrica je kazala kako je projekt Hrvatski otočni proizvod dio inovativne politike i prakse Europske unije. Fokusiran je na održivi razvoj otoka s ciljem smanjenja depopulacije otoka te poticanja i reafirmiranja tradicionalnih, ali i inovativnih otočnih proizvodnji. 

– Još je 2014. godine direktivom Europske komisije uvedena neobavezna oznaka kvalitete Proizvod otočne poljoprivrede, a ponosni smo što će naš projekt Hrvatski otočni proizvod  poslužiti kao ogledni primjer dobre prakse koji će se moći primijeniti i u drugim državama članicama Europske unije. Projekt HOP moguće je primijeniti i u ostalim hrvatskim regijama. Primjerice, Slavonija, koja je dugo bila zanemarivana, dobit će također priliku brendirati svoje autohtone proizvode, i to po uzoru na vas, otočane, rekla je ministrica te dodala kako je dugoročni cilj osnovati dodatni klaster konkurentnosti koji je moguće realizirati unutar postojećeg Klastera konkurentnosti poljoprivrednog prehrambenog sektora u sklopu Ministarstva gospodarstva.

– Potrebno je povezati privatne, znanstveno-istraživačke i javne inicijative, a to znači povezati i nisitelje oznake HOP, raznih instituta, našega ministarstva i drugih ministarstava s ciljem brendiranja cijelog sektora i podizanja konkurentnosti. Nadam se da ćemo svaki dio Hrvatske verificirati s oznakom i brendom koji može biti prepoznat u cijelome svijetu, ali i povezati sve regije, plavu i zelenu Hrvatsku,koje će zajedničkim snagama i partnerstvom iznjedriti globalno poznate proizvode, poručila je ministrica.

Projekt HOP provodi se već 11 godina, uključio je 279 otočnih proizvođača sa 24 otoka i poluotoka Pelješca te obuhvaća 880 proizvoda i proizvodnih linija. Projekt je sve ove godine ostao na razini visokih profesionalnih standarda, izvrsnosti, natprosječne kvalitete i najbolje ponude tradicijskih bisera hrvatskih otoka, bez obzira je li riječ o sirovinama, recepturama ili proizvodnim tehnologijama.

Od 73 proizvođača koji su dobili oznaku Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu, 22 je iz Zadarske županije. Na Ugljanu šest, na otoku Pašmanu 12, na Dugom otoku dvije, te na Silbi i Ravi po jedna. Pojedinačno, najviše oznaka, sedam, dobili su OPG-ovi i jedna fizička osoba iz Tkona.

Na otoku Ugljanu nositelji oznake kvalitete Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu su Mate Rančić, Preko, kravata od drva masline, Kamen dizajn, Preko, suveniri od bračkog kamena (zdjelice za bombonjere), OPG Senka Otavijević, Sutomišćica, uporabni suveniri od maslinova drveta, OPG Vojko Škopić, Ugljan, ekstra djevičansko maslinovo ulje, Ribarski obrt Moćun, Kali, slana srdela/lokarda, Ivan Longin, Kali, ručno pleteni suveniri (pramcobrani za brodove „brk“ i pendula).

Među Pašmancima, koji godinama prednjače po dobivenim oznakama, ove su godine: Valentina Ugrinić, Tkon, ručno pleteni suveniri  od prirodnog konopa, OPG Anđelko Palaškov, Tkon, za djevičansko ulje, OPG Stjepan Smoljan, Tkon, pogačice, sirup od šipka, OPG Marin Zalović, Tkon, za džem od smokava sa šljivom i ružmarinom, džem od grožđa i matar u octu, OPG Katica Mušćet, Tkon, smokvenjak, macerat smilja, OPG Ante Grdaš, Tkon, krema za lice od ruže, OPG Frane Bojmić, Tkon, ekstra djevičansko maslinovo ulje, OPG Ante Božić, Kraj, slani inćuni, kolač od smokava, džem od smokava, Obrt Lanđin, Kraj, liker od magunja, kadulje i maslina, rakija od magunja, kotonjada od magunje, OPG Krsto Matulić, Pašman, aceto od smokve „Pašman Libre“, Nataša Burmeta, Pašman, arancini/limuncini, Ivanka Milašinović, Ždrelac, nakit od naplavina i kamena.

Četiri priznanja otišla su na Dugi otok, Silbu i Ravu, a nositelji su: OPG Ksenija Kalcina, Žman, džem od magunja, Darinko Karinja, Sali, hidrolat lavante, macerat lavande, suvenir od morskih naplavina (brodić), OPG Filip Simičić, Mala Rava, eterično ulje mirte, Aranea d.o.o. Silba, Linija toretini, keksi s narančom, limunom, čokoladom, slani krekeri/baškotini, pašta svježa punjena ovčjim sirom, pašta suha od pirovog brašna.

Za goste koji su Preko došli sa 15-ak otoka, LAG Mareta u subotu je organizirao sajam otočnih proizvoda dobitnika HOP-a s Ugljana i Pašmana, a kao poseban gost predstavio se i OPG Žampera, nagrađivani proizvoiđač kozjega sira iz Žmana na Dugom otoku.

Na kraju dvodnevnog programa, otočni proizvođači posjetili su OPG Moćun iz Kali, OPG Škopić u Ugljanu i OPG Otavijević u Sutomišćici.

Kako je proteklo druženje otočnih proizvođača, pogledajte u FOTOGALERIJI