Prijedlog novog Zakona o otocima od četvrtka na javnoj raspravi

Prijedlog novog Zakona o otocima od četvrtka na javnoj raspravi

PREKO – U sklopu dvodnevne promocije projekta Hrvatski otočni proizvod, Općina Preko u subotu je bila domaćin 18. sjednice Otočnog vijeća na kojoj je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila Nacrt prijedloga novog Zakona o otocima.

Kako je najavila, upućivanje Nacrta u Vladinu proceduru očekuje u studenom ove godine, novi Zakon o otocima mogao bi zaživjeti početkom 2018., a već sljedeći četvrtak Nacrt prijedloga trebao bi biti pušten u javnu raspravu.

– Budući da prema postojećem indeksu razvijenosti brojne jedinice lokalne samouprave na otocima nisu u mogućnosti prijavljivati projekte za sufinanciranje novcem iz EU fondova, Otočni indeks razvijenosti s uključenim dodatnim pokazateljima razvoja prikazat će realniji stupanj njihove razvijenosti, što će otvoriti nove mogućnosti financiranja projekata održivog razvoja, najavila je ministrica Žalac te dodala kako će novi zakon prošiti uporabu Otočne iskaznice koja bi, uz postojeću mjeru povlaštenog prijevoza u pomorskom obalnom linijskom prometu, omogućila uključivanje i svih ostalih mjera koje se odnose na otočno stanovništvo, kao što su subvencioniranje vodoopskrbe, javnog otočnog cestovnog prijevoza i malog gospodarstva. 

Na završetku sjednice, predstavljen je i plan poslovanja Uprave za otoke u 2018. godini, a prema iznesenim projekcijama, otočanima će se na raspolaganje staviti oko 140 milijuna kuna iz državnog proračuna kroz niz mjera kao što su financiranje malih kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave, vodoopskrba otoka, poticanje otočnog javnog cestovnog prijevoza, poticanja otočnog gospodarstva kao i promociju tradicionalnoga gospodarstva kroz Projekt Hrvatski otočni proizvod i potpore otočnim udrugama.

Ključna zadaća Uprave za otoke u nadolazećim godinama bit će jačanje suradnje s upravljačkim tijelima Operativnih programa Europskih strukturnih i investicijskih fondova u svrhu efikasnog korištenja raspoloživih EU sredstava za projekte na hrvatskim otocima.
 
Otočno vijeće savjetodavno je tijelo ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, čiji je zadatak kreiranje savjeta, mišljenja i prijedloga u postupku donošenja akata koji se tiču provođenja mjera i aktivnosti vezanih za ukupni održivi razvoj otoka. Sjednicom Vijeća na Ugljanu predsjedavala je ministrica Žalac uz državnu tajnicu Nikolinu Klaić, pomoćnicu ministrice zaduženu za razvoj otoka, Tajanu Huzak i pomoćnicu za regionalni razvoj Kristinu Bilić.