Obilježena 26. godišnjica raketiranja odašiljača na Tvrđavi sv. Mihovila

Obilježena 26. godišnjica raketiranja odašiljača na Tvrđavi sv. Mihovila

PREKO – I ove godine Mladen Lucin, Rade Ponoš i Ivica Luković položili su vijence i zapalili svijeće pokraj križa ispod Tvrđave sv. Mihovila prisjećajući 4. listopada 1991., dana kada je raketiran odašiljač na tvrđavi iznad Preka, a oni, tvrde, samo čudom preživjeli taj napad.

– Taj dan na neki je način naš drugi rođendan i dok smo živi sjećat ćemo se toga jutra prije 25 godina kada je borbeni avion u niskom letu raketirao sv. Mihovil s namjerom da uništiti centar veze obrane Zadra. Stvorio se odjednom, doletio je iz smjera Sali i pogodio vanjski zid tvrđave i kućicu Hrvatskih pošta i HRT-a pokraj koje smo bili Valentin Gregov, Mladen Bašić, Rade Punoš i ja. Ali mi smo centar veze još u kolovozu te godine premjestili na stotinjak metara udaljen vrh Vela Glava, što se otkrilo tek po završetku vojno-redarstvene akcije Oluja. Na sv. Mihovilu tada su bili samo odašiljači Hrvatskih pošta i telekomunikacija i HRT-a, prisjeća se Mladen Lucin. 

Kada je antenski sustav osposobljen, vratili su se u Preko, a načelnik tadašnjeg Centra za motrenje i obavještavanje, pokojni Jure Jelić, izdao je zapovijed da mobiliziraju tri glisera i odu u Povljanu na Pagu po vojnu opremu. 

Križ ispod tvrđave, podignut 1999. godine, posvećen je tim slavnim danima, ali i svim Hrvatima koji na ovim prostorima oduvijek žive i koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku.