Različiti bodulski dijalekti i govori spojili udaljene otoke i ljude

Različiti bodulski dijalekti i govori spojili udaljene otoke i ljude

PREKO – Dvodnevnim brodskim putovanjem po zadarskom arhipelagu, Ugljan – Iž – Dugi otok, Pokret otoka, samoodrživa i solidarna mreža otočana i ljubitelja otoka, povezala je još jednom hrvatske otoke.

S porukom Čujemo li se?, tema ovogodišnjega putovanja bila je zvuk. Zvuk jezika, govora, dijalekta, narječja koji nas određuje, spaja, povezuje, čuva naš identitet, kulturu, tradiciju, običaje…

– Otoci su se dosad čuli, a čuju li se otočani međusobno, vidjet ćemo na ovome putovanju, komentirala je u Preku, na prvoj postaji Bodulske ćakule Maja Jurišić iz Pokreta otoka, i dodala kako je bilo znaimljivo čuti na koji se način različiti bodulski dijalekti podudaraju i prožimaju. Jer, naglasila je, otočani imaju jako puno zajedničkog, zajedno dišu, dišu svoje otoke!

– U cilju promicanja održivosti otoka svi puno pričaju o mogućnostima razvoja, ali malo tko priča o ljudima, a mi želimo poručiti svima da ne postoji održivost bez čovjeka na otoku. A čovjek na otoku postao je upitan s obzirom na sve što se trenutačno događa. Nama je cilj da otočani razmijene ideje i međusobno ostanu u kontaktu. jer unatoč različitim dijelaktima i kulturama, tradicijama i običajima, mislim da se razumijemo, poručila je Maja Jurišić.

Vidjelo se to i u Preku, gdje su 40-ak sudionika sa 15-ak otoka dočekali Ugljanci, Janja Pletikosić, Matija i Roko Pažanin, Mladenka Mašina, Vesna Dunatov iz Preka, Miljenko Gregov, povratnik iz Belgije, Ivo Školjarev iz Kali, povratnik iz Australije, Ivica Luković iz Lukorana poželjevši im dobrodošlicu na svome mjesnom govoru. Redali su se stihovi na dijalektima Korčule, Hvara, Brača, Visa, Molata, Sestrunja, Iža, Dugog otoka, Cresa, Oliba, Silbe, Šolte, Krapnja, Prvića… 

– Prva Bodulska ćakula pasala kako je i najavljeno da će biti – tipično bodulski. Bilo je puno svita, čuli smo dijalekte mnogih otoka. Bilo je to baš lipo druženje u kojemu su svi guštali, a dogovara se i prva suradnja između Komiže i Preka, gdje će Pepe Kalafot, osebujni komiški pjesnik, predstaviti svoju poeziju. Planira se i postavljanje izložbe otočnih fotografija u Preku i Bolu na Braču, najavio je Andro Nigoević iz Nerežišća.

Bodulska ćakula otplovila je iz Preka put Maloga Iža i Sali, odakle će se otočani u nedjelju uputiti prema Zadru i na Morskim orguljama u 17 sati upriličiti bodulski performans.

Dvodnevno putovanje i povezivanje otočana organizirano je u sklopu projekta koji je financirao Savez udruga Klubture, a nositelji projekta su Kazališta Besa iz Visa, SEA Silba Environment Art i Pokret otoka. 

Kako je protekla Bodulska ćakula u Preku, pogledajte u FOTOGALERIJI