Svečano proslavljen blagdan sv. Mihovila i Dan Općine Preko

Svečano proslavljen blagdan sv. Mihovila i Dan Općine Preko

PREKO – Otkrivanjem kipa sv. Mihovila, rad akademskog kipara Antona Jurkića, te dodjelom javnih priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama,u Preku je u petak obilježen blagdan sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Općine Preko.

Govoreći na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, načelnik Općine Preko Jure Brižić istaknuo je kako ga posebno veseli što je u trajektnoj luci postavljen kip sv. Mihovila, zaštitnika općine, koji će dočekivati, pozdravljati i blagoslivljati stanovnike, goste i putnike namjernike prilikom dolaska na otok Ugljan.

– Neka, kao moćni anđeo, svojom zaštitom trajno bude prisutan među svima nama, dodao je te kazao kako Općina Preko s razlogom nosi titulu jedne od naprednijih općina, ne samo u Zadarskoj županiji, nego i šire. 

– Iako se svakodnevno suočavamo s novim izazovima, mene kao načelnika raduje da sam okružen kvalitetnim timom suradnika koji je spreman odgovoriti na sve izazove. Ponosni smo što je naša općina prepoznata u Zadarskoj županiji i šire kao jedinica lokalne samouprave s najviše povučenih sredstava iz nacionalnih i EU fondova. Velike pohvale stižu i za naš originalni projekt „Avantura otok“, koji su prepoznali i financijski podržali Ministarstvo turizma i Ministarstvo regionalnog razvoja. Projektom „Avantura otok“ biciklističkim stazama u zaleđu otoka povezali smo cijelu našu općinu, od Preka do Mulina, s najvažnijim ciljem – produljenjem turističke sezone, ali i dodatnim benefitom – uređenjem novih maslinskih putova za domaće stanovništvo, poručio je Brižić.

Na proslavi Dana Općine Preko kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića bio je i župan Zadarske županije Božidar Longin, koji je ustvrdio da mu je dolazak na otok Ugljan uvijek je ugodan, a osobito dolazak u općinu koja vrlo uspješno funkcionira provodeći svoje planove u djelo s ciljem da svojim stanovnicima omogući kvalitetan i sretan život.

– Općina Preko svoju uspješnost duguje vrijednom radu lokalne samouprave, koja vrlo kvalitetno surađuje i sa Zadarskom županijom. Mi, pak, pokušavamo dati svoju potporu svim ovdašnjim dobrim idejama i projektima, naravno u okviru svojih zakonskih ovlasti te financijskih mogućnosti, naglasio je župan Longin.

U sklopu proslave Dana Općine, dodijeljena su i javna priznanja uspješnim pojedincima, tvrtkama i udrugama, pa je tako u kategoriji Gospodarstvo i turizam Grbom Općine Preko za razvoj i unaprjeđenje  gospodarstva nagrađena Olive Island Marina iz Sutomišćice.

Za posebne zasluge u promociji književne i kulturne baštine u Općini Preko posthumno je nagrađen čakavski pjesnik i književnik Ante Toni Valčić. U kategoriji Poljoprivreda Grb Općine za doprinos razvoju uljarstva i maslinarstva dobio je maslinar i uljar Branko Marfat iz Ugljana, koji je, među ostalim, 2007. godine otvorio uljaru, tada jedinu na otocima Ugljanu i Pašmanu, u kojoj su se koristile moderne tehnologije hladne prerade.

U kategoriji Sport za promociju sporta među djecom i mladima na području Općine Preko nagrađen je Nogometni športski klub sv. Mihovil, u kategoriji Kultura za promociju kulturne baštine i očuvanje narodnih običaja KUD sv. Mihovil iz Poljane, a u kategoriji Razvojni projekti Grb Općine dobio je Mladen Lucin – za aktivno sudjelovanje u razvoju svih mjesta Općine Preko. 

Kako je obilježen Dan Općine Preko, pogledajte u FOTOGALERIJI