Otočani, pridružite se sljedeći vikend “Bodulskoj ćakuli” Pokreta otoka

Otočani, pridružite se sljedeći vikend “Bodulskoj ćakuli” Pokreta otoka

PREKO – Pokret otoka – mreža za održivi i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, najavljuje događaj Pokret Pokreta #2 kojim će povezati 50-ak otočana sa 15 i više različitih otoka.

Na dvodnevnom putujućem otočnom susretu, 7. i 8. listopada, od Zadra preko Ugljana, Iža i Dugog otoka, Pokret otoka okupit će sudionike koji će kroz vođeno druženje i djelovanje progovoriti o otoku, otočanima i njihovoj budućnosti.

Prošle godine Pokret otoka okupio je 70-ak otočana i prijatelja otoka i brodom “Polaris” povezao Šoltu, Brač, Hvar i Vis te poslao poruku u svijet “Čujete li svoje otoke?”. Nakon niza kulturno-umjetničkih programa tijekom plovidbe i na otocima, otočnog umrežavanja i razmjene iskustava i ideja, putovanje je završilo na splitskoj rivi, a otočani su pozvali sve da ne zaborave otoke zimi, da postanu svjesni njihove važnosti i potreea otočana kroz cijelu godinu. 

U subotu, 7. listopada, ujutro drvenim jedrenjakom “MY Mihovil” isplovit će se prema Ugljanu. Sudionike će u Preku dočekati predstavnici Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu, koji će s članovima Pokreta otoka pripremiti program pod nazivom “Bodulska ćakula”. 

– Na brodu ćemo okupiti brojne otočane koji još uvijek njeguju govore na različitim otočnim dijalektima te predvođeni svima nam dragim pjesnikom s Visa – Pepe Kalafotom, jutarnju kavu začiniti pjesmama i otočnom ćakulom. Zanima nas hoće li se otočani razumjeti na svojim jezicima, najavljuju iz Pokreta otoka. 
 
Nakon Ugljana posjetit će Iž, gdje će se ukrcati još nekoliko članova posade te nastaviti prema Salima na Dugom otoku. U Salima domaćin će ih dočekati svojim autohtonim zvukom Tovareće mužike, nakon čega slijedi druga bodulska ćakula obogaćena još jednim dijalektom i umrežavanje otočana kroz druženje, pjesmu, ples… 
 
Povratak u Zadar predviđen je u nedjelju, 8. listopada, u popodnevnim satima, a putovanje će završiti performanseom na Pozdravu Suncu. 

 
– Tema ovogodišnjem putovanja je zvuk, a poruka koju šaljemo ovog puta svim otočanima i onima koji otok konzumiraju na bilo koji način, vole ga, čuvaju ili samo zarađuju na njemu – Čujemo li se? Sad kad su nas čuli izvan otoka, sve do državnih institucija, pa i izvan granica Hrvatske, krajnje je vrijeme da se još bolje i jače čujemo međusobno. Za zajednički uspjeh i dobrobit svih naših otoka neophodno je da naša zajednička druženja, umrežavanja i svakodnevne aktivnosti temeljimo na međusobnom razumijevanju, poštovanju i iskrenosti. Smatramo da jedino ujedninjeni oko zajedničkih, viših ciljeva možemo napraviti promjenu, poručuju iz Pokreta otoka.

Pozivaju stoga zainteresirane otočane i ljubitelje otoka da im se pridruže na ovoj novoj pokretačkoj avanturi. Broj putnika na brodu je ograničen, prijave se zaprimaju putem LINKA do ponedjeljka, 2. listopada. Kotizacija iznosi 200 kn za članove Pokreta i 300 kn za njihove prijatelje. Prednost imaju članovi i volonteri Pokreta otoka kao i svi ljudi koji su na bilo koji način u posljednjih godinu dana doprinijeli razvoju Pokreta i ostvarenju njegovih ciljeva. 

 
– Sve koji nam se žele pridružiti i doprinijeti ovom događaju, pozivamo da dođu na Morske orgulje u nedjelju, 8. listopada, u 16.30 sati, poručuju organizatori.