Štete su katastrofalne! Do daljnjega, voda za piće mora se prokuhavati

Štete su katastrofalne! Do daljnjega, voda za piće mora se prokuhavati

PREKO – Ciklona koja je krenula iz Ancone i potopila Istru, dio Gorskoga kotara, Zadar i okolicu, Ugljan, nažalost, nije zaobišla Pašman i Dugi otok. Štoviše, na Ugljan i Pašman došla je baš iz smjera Sali.

Svemu tome kriv je, kako nam je potvrdio zadarski meteorolog Anđelko Vidović, oblak cumulonimbus koji se doslovno zalijepio za Velebit i izlio u nekoliko sati na nas nevjerojatnu količinu oborina. Do 14 sati palo je 264 litara na metar četvorni. Inače, prosječno na našem području u cijelome mjesecu padne 98 litara na metar četvorni, a rekordne oborine pale su u rujnu 1986. – 356 litara. 

Nevrijeme je poharalo i Pašman, a prema riječima načelnika općine Krešimira Ćosića, poplavljeno je jako puno kuća, konoba, potopljene brodice, uništeni vrtovi, vinogradi, polja, maslinici, putovi, ceste… Komunalci i vatrogasci ispumpavaju koliko mogu, ali stanje je katastrofalno. 

Sali i Zaglav također su pretrpjeli veću štetu, poplavljene su konobe, trgovine, razrovane su ceste, potopljene brodice, a u sanaciji šteta pomažu vatrogasci, djelatnici PP Telašćica i općinski komunalci.

Zbog miješanja pitke vode i oborinskih voda, Gradski vodovod Zadar preporučio je obavezno prokuhavanje vode. Oni koji koriste vodu iz vlastitih gusterni, također bi je trebali prokuhavati.

Fotografije ebanj, FB Sali