Ugljan: Ekipa Varoša pobjednik Turnira u boćanju za žene

Ugljan: Ekipa Varoša pobjednik Turnira u boćanju za žene

UGLJAN – Pobjednički pehar ovogodišnjega turnira u boćanju za žene u Ugljanu, drugi put zaredom, kući je ponijela ekipa Varoša (Ivanka Alavanja, Sanja Alavanja, Dražena Strihić, Marina Strihić). 

Drugo mjesto pripalo je ekipi Điran Muline (Anka Čuka, Desa Vidaković, Rajka Vidaković, Maja Višić), a treće Điran Selu (Bosanka Belić, Sjajna Koubek, Marica Kovačić, Karmen Tomić).

Igralo se u dvije skupine po četiri ekipe, a dvoje prvoplasiranih iz skupina plasiralo se u polufinale. U polufinalu ekipa Varoša pobijedila je Čeprljandu, a ekipa Điran Muline porazila je ekipu Điran Selo. Snage za treće mjesto odmjeravale su Čeprljanda i Điran Selo, koje je u konačnici imalo više uspjeha. U finalu je ekipa Varoša svladala Điran Muline te obranila prošlogodišnji naslov prvaka. 

Prema riječima sudionica turnira, boćanje kao sport izrazito je popularno u Ugljanu, za razliku od ostalih mjesta na otoku. Terena za boćanje ne nedostaje, a svaki od devet zaseoka ima barem jedan zog i točno se zna tko na kojemu i kada igra. A igra se u nedjeljna poslijepodneva u tijeku cijele godine, i to pretežno muškarci, iako ponekad “zaluta” i pokoja ženska ekipa koja zna „baciti na boće“.

– Unatoč činjenici da je boćanje muški sport, posljednjih nekoliko godina postoji samo ženski turnir. Do 2010. članice Udruge Điran igrale su svojevrsni turnir u boćanju međusobno, s dvije ekipe – Điran Muline i Điran Selo, tek toliko da se turnir održi, više kao razonoda. Od 2011. priključila im se Udruga Aria, od 2012. ekipa Bure i TZM Ugljan, 2013. Čeprljanda i Čajniz, 2014. Suhiki babes i Neopisive, 2015. Legice i Varoš, a 2017. Điran 3. Sad je već postalo sasvim normalno da igra barem osam ekipa, a upravo ih se toliko prijavilo ove godine: Aria, Điran Muline, Čeprljanda, Varoš, Suhiki babes, Điran 3, Čajniz i Điran Selo, govori Dražena Strihić, direktorica TZ mjesta Ugljan, koja je jedan od suorganizatora turnira.
 
A uz dosta prijava, ističe, ima i dosta navijača pa je turnir u boćama za žene postao „must see“ događanje na kraju sezone, osobito zanimljivo mještanima. Utakmice su, dodaje, poprilično teške i napete te, iako svake godine postoje favoriti, rezultati su tijesni. 

– Ali ponekad je od samih utakmica zanimljivije promatrati i slušati publiku, muškarce  ( muževe, dečke, očeve, djedove natjecateljica) koji se jako uživljavaju u igru i vrlo glasno i živopisno navijaju, komentiraju i međusobno se prepucavaju – naravno, u sportskom duhu!, kažu igračice. Napominju kako one nisu toliko stroge u pravilima, iako se ona moraju poštovati.

– Podrazumijeva se da svi igramo za pobjedu, ali većina nas igra i zbog zabave i druženja, a ove godine toga uistinu nije nedostajalo, što je na kraju rezultiralo pravim tulumom uz ples i pjesmu u cafe-baru Azur. Finalom turnira, koje se održalo u ponedjeljak navečer, žene su prepustile zog muškarcima koji su u utorak svoj turnir nakon višegodišnje stanke, a nakon njihova finala, održat će se revijalne utakmice između polufinalista ženskog i muškog turnira. Ovisno o interesu, moći će se uključiti i ostale ekipe, najavljuje direktorica Strihić.