U akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Lukoranu prikupljeno 25 doza

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Lukoranu prikupljeno 25 doza

LUKORAN – U akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Lukoranu, koja se u četvrtak poslijepodne održala u prostorijama škole, prikupljeno je 25 doza krvi.

Nažalost, 13 je davatelja odbijeno, tako da je ukupni zbroj svih aktivista koji su htjeli dati krv u prvoj akciji darivanja ikad organiziranoj u tome mjestu – 38. Prema riječima Branka Kolanovića iz zadarskoga Crvenoga križa, to je više nego dobar odaziv budući da u Lukoranu nikad nije postojao aktiv.

– Sada su se stekli svi uvjeti za osnivanje novog otočnog aktiva, mi ćemo pripremiti papire i nadamo se jednako uspješnoj suradnji i ubuduće dodao je.

Akciju su potaknuli, organizirali i pripremili Udruga mladih Jarac iz Lukorana uz logističku potporu Crvenog križa Zadar, Odjela za transfuziju zadarske Opće bolnice te Općine Preko.

– Naša udruga, koju smo osnovali prije tri godine, pokrenula je ovu akciju jer toga nikad u Lukoranu nije bilo, a odaziv je jako dobar, ne samo Lukoranaca nego i gostiju koji ljetuju ovdje, došli su i Kaljani, ljudi iz Sutomišćice, Malog Lukorana, Poljane, Ugljana… Neke i ne poznajemo, ali vidjeli su plakate i došli i s tim smo jako zadovoljni. Među davateljima koji su se odazvali ima veterana koji već dugo daruju krv, ali je i dosta onih koji su došli prvi put tako da ćemo vjerojatno osnovati aktiv kako bismo mogli redovito, dva, tri puta godišnje organizirati ovakve akcije, kazao je uime Udruge mladih Jarac Hrvoje Itković.

Odazivom i organizacijom akcije u Lukoranu bila je zadovoljna i dr. Ivna Lucin s Odjela za transfuziju zadarske Opće bolnice, koja je pohvalila mlade i naglasila da je ljeti uvijek veća potrošnja krvi te da su ovakve akcije dobrodošle.

U organizaciji i pripremi obroka zahvale mladima su pomogle članice KUD-a Sv. Ante iz Lukorana.

U prvoj akciji dobrovoljnog darivanja krv su dali: Zlatko Franić, Ivica Pantalon, Ivan Šarin, Vlado Mikela, Lili Rančić, Linda Ćurko, Stipe Pavin, Ivan Mikela, Mate Vitlov, Željko Rađa, Kristina Mikela, Silvana Šimićev, Severina Gobin, Verica Vidov, Sanja Končurat Jurešić, Vice Bakarić, Dijana Galinec, Miljenko Jurin, Iva Celent, Jasna Grbas, Ante Blasić, Katja Vidov Pera, Ivana Deković, Meri Sandalić i  Monique Julia Pera.

Odbijeni su: Mladenka Grbas, Paulo Mišlov, Josip Luković, Hrvoje Itković, Zdravko Galinec, Josipa Grbas, Ivana Itković, Rozana Itković, Martina Ćurko, , Daria Itković, Nera Bakaric, Tihana Dunić i Marina Sikirić.