Mladi na duhovnom ljetovanju u Samostanu sv. Duje u Kraju

Mladi na duhovnom ljetovanju u Samostanu sv. Duje u Kraju

KRAJ – Franjevački samostan sv. Duje u Kraju na Pašmanu novo je odredište tzv. duhovnog ljeta mladih, a za to su zaslužni udruga Magis i Molitvena zajednica Srce Isusovo iz Zagreba koja je ove godine prvi put u tom drevnom kompleksu organizirala ljetovanje mladih iz cijele Hrvatske, izvijestila je agencija IKA.  

Organizirati duhovni sadržaj u tom samostanu bila je davna želja o. Ivana Ikea Mandurića. Prvi put ga je pohodio 1999. sa zajednicom “Mir” iz Posušja čiji je tada bio ravnatelj, kad su tu organizirali duhovnu obnovu.

–  Stalno sam nosio taj samostan u mislima i sjećanju. Kad mi je Alan Hržica rekao da bi bilo dobro kad bismo mi našli neki lokalitet, samostan u kojem bismo imali ozbiljan duhovni program, a da nije šator, odmah mi je bio u mislima samostan u Kraju. Pokazalo se da je dostupan i baš sam sretan što smo došli ovamo, rekao je o. Ike Mandurić.

– Bog nam je dao samostane, muzeje da možemo evangelizirati kulturom. Želim to promicati i u Kraju, da bude otvoreno, a ne sakriveno. Da naš samostan bude živa izložba i da to pokaže fluktuacija ljudi, što se već počelo ostvarivati, rekao je fra Ante Kekez, upravitelj krajskog samostana. 

Samostan je zaštićeni spomenik hrvatske kulture. Ima petnaest soba, nalazi se uz samo more, a u svom okolnom prostoru ima vrt i maslinik sa 150 stabala maslina. Ploča u Crkvi sv. Duje potječe iz 1212. godine, kad je sv. Franjo, kako se vjeruje, pristao u Zadar. Na ploči koju su franjevci postavili uklesano je da je sv. Franjo, kad je bio u Zadru, poslao brata fratra Flora da tu osnuje samostan, na poziv benediktinaca koji se nalaze na pašmanskom brdu Ćokovcu Posljednja obnova samostana trajala je od 1980. do 1990.-ih godina, a izveo ju je dugogodišnji gvardijan fra Ivan Lelas. Samostan u derutnom stanju spasio je od propadanja.