Tunuara: Dva dana posvećena ribi, ribarima i ribarskoj tradiciji

Tunuara: Dva dana posvećena ribi, ribarima i ribarskoj tradiciji

KALI – Kualjske ribarske noći, koje će se održati 3. i 4. kolovoza, i ove godine donose pregršt zanimljivosti, a sve u cilju promocije ribe, ribarstva, demonstracije ribarskih vještina i pripremu tradicionalnih jela.

Program u četvrtak, 3. kolovoza u 10 sati u Općinskom domu počinje znanstveno-stručnim skupom o ribarstvu, na kojemu će, među ostalim, biti riječi o Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020., stanju stokova, stanju u ribolovu tuna, bit će predstavljen program ˝BLUE SMART˝… Uime ministra poljoprivrede na skupu će nazočiti pomoćnik ministra mr.sc. Ante Mišura i dva načelnika sektora u upravi ribarstva.Najavljen je i dolazak eurozastupnice Ruže Tomašić, jedine Hrvatice u Odboru za ribarstvo u Bruxellesu.  

U 17 sati počinje gastro ponuda ribljih specijaliteta „Jedi što vrijedi“ i veslačko natjecanje s kaićimin od Batalaže do Mula, u 18 sati ribarske igre, u 19 sati natjecanje u kuhanju kualjskoga brudeta, u 20 sati nastup mažoretkinja, a u 22 sata koncert Klape Rišpet. 

U petak, 4. kolovoza, program počinje u 13 sati defileom ribarskih brodova Zadarskim kanalom, u 17 sati na rasporedu je ponovno gastro ponuda ribljih specijaliteta „Jedi što vrijedi“, u 18 sati kuhanje velikog kualjskoga brudeta, a u 22 sata koncert grupe Magazin.

Posebna gošća Tunuare bit će street-art umjetnica OKO, koja će naslikati tunu, simbol manifestacije, a ujedno i Kaljana koji su zahvaljujući tuni postali planetarno poznati. Na zidu ribarskog magazina naslikat će mural dimenzija 9 x 4 m.

Murali, instalacije i slike umjetnice OKO izlagani su u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Victoria and Albert Museum u Londonu i e-flux u New Yorku.  Njezin mural je dio službene kolekcije Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a interaktivni video dio je trajne kolekcije Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Više od desetljeća izrađivala je tajne i neprijavljene instalacije na ulicama koristeći se grafičkim tehnikama kao što su linorez, crteži i lijepljenje. OKO također sudjeluje u raznim uličnim i grafiti inicijacijama. Živi na relaciji London – Zagreb.Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika.

Organizator su Udruga “Kualjske ribarske noći”, a partneri Općina Kali i Turistička zajednica Općine Kali.